avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamuriri clauza contract de inchiriere apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamuriri clauza contract de inchiriere apartament

Buna ziua,

De un an stau cu chirie intr-o garsoniera. Am incheiat si un contract in acest sens. Recent, boilerul s-a stricat, iar proprietarul sustine ca este de datoria mea sa platesc reparatia. Suma nu este mare (aprox. 250 lei), dar vreau sa stiu daca nu cumva abuzeaza de statutul sau de proprietar, pentru ca nu as vrea sa creez un precedent si ulterior sa trebuiasca sa platesc tot felul de reparatii prin casa.

Mentionez ca am inchiriat garsoniera goala (doar cu mobila de bucatarie). Ce s-ar putea strica, pe langa boiler, ar fi plita, cuptorul, hota, centrala, dar ma pot gandi si mai in profunzime: instalatia electrica, sa se sparga caloriferele etc.

In contractul meu am gasit urmatorul articol la "obligatiile locatarului" (adica ale mele):
9.1.1.2. Sa asigure exploatarea Imobilului doar in conformitate cu destinatia avuta in vedere in prezentul Contract, ca un bun gospodar; in acest sens, va efectua toate reparatiile locative necesare mentinerii in stare optima a imobilului, si anume:
9.1.1.2.1. Sa efectueze lucrarile de reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii deteriorate din folosinta Locatarului sau a persoanelor care locuiesc cu acesta.
9.1.1.2.2. Sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii, cu personal specializat agreat de Locator sau sa achite contravaloarea acestor lucrari Locatorului.

Ma puteti ajuta cu o interpretare obiectiva? Am semnat asadar ca eu voi plati reparatiile din defecte de uzura, nu doar din defecte de folosinta? Chiar si avariile majore (si mult mai costisitoare) la apartament (instalatii electrice, centrala etc) mi se pot imputa din cauza articolului de mai sus?

Multumesc foarte mult!


Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:28, 26 Decembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Prevederile contractuale sunt in limita legii. Platiti ceea ce se strica in locuinta in perioada cat o folositi, cheltuieli mici, locative, avarii punctuale: boiler, robineti, becuri, yale etc. In niciun caz instalatie electrica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie centrala termica. responsabilitatea chiriasului sau a proprietarului Razvan_Con Razvan_Con Buna ziua. In urma cu o saptamana centrala termica a garsonierei unde sunt chirias s-a defectat dupa ce a functionat timp de aproximativ 10 zile. (pana ... (vezi toată discuția)
Plata reparatie centrala termica mmuntean99 mmuntean99 Buna ziua Societatea comerciala la care sunt administrator are sediul intr-un apartament inchiriat. In acest apartament exista o centrala termica al carei ... (vezi toată discuția)
Proprietarul ameninta cu evacuarea Andrei20M00 Andrei20M00 Proprietarul apartamentului în care locuiesc dorește să mă dea afară pentru că nu îl plac ca persoană. Menționez că am un contract pe 1 an, sunt ... (vezi toată discuția)