avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara din pix
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara din pix

Intimata a depus, odata cu intampinarea, niste acte cum ca ar fi organizat cercetare disciplinara in absenta contestatorului la sedinta.
Insa actele respective sunt:
-o decizie pe care managerul o semneaza sa se imputerniceasca singur ca persoana imputernicita cu cercetarea disciplinara,
-un referat ca nu m-am prezentat la sedinta, care este copy-paste reluat integral in decizia de sanctionare, tot semnat doar de manager,

In realitate, managerul nu a organizat nicio comisie si nu a facut nicio cercetare, ci doar a dat o decizie de concediere disciplinara.
Va rog sa imi indicati in ce temeiuri pot sa critic cu succes acestea in instanta!?

Unul dintre acestea ar putea fi ca respectivele inscrisuri nu sunt decat sub semnatura privata, nefiind comunicate, prin urmare nu sunt opozabile?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 16:45, 29 Decembrie 2014
V-a înștiințat să vă prezentați în fața comisiei de cercetare disciplinară și a făcut dovada în instanță (de exemplu, v-a trimis o adresă la domiciliul indicat de dvs. la angajare pe care nu l-ați mai modificat după ce vi l-ați schimbat sau v-a chemat, v-a dat o hârtie pentru care ați semnat etc.)?
M-a invitat in data cutare la sedinta, obiectul careia fiind 'evenimentele din delegare, zilele 13 si 14 noiembrie'.
Am scris inapoi ca nu ma pot prezenta in ziua respectiva, din motivul obiectiv... am indicat motivul.
Insa nu s-a tinut cont...
1) Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2) Art. 78 C.mun.
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

3) Doua texte de legea care va indreptateste sa contestati decizia de concediere.
Totusi, sunt cam vexat ca nu v-ati referit niciunul la subiectul propus de mine!
Eu vreau sa critic aspectele respective pe care le-am indicat, nu altele!
Adica, desigur, critic si p-astelalte, insa trebuie sa am 1000 de argumente ca sa conving judecatoarea, care e de partea intimatei.
Asadar, va rog sa raspundeti la ce am intrebat eu!!
aidu a scris:

...
Va rog sa imi indicati in ce temeiuri pot sa critic cu succes acestea in instanta!?

Unul dintre acestea ar putea fi ca respectivele inscrisuri nu sunt decat sub semnatura privata, nefiind comunicate, prin urmare nu sunt opozabile?

Aceste sunt cele doua intrebari puse de dvs.

1. Textele de lege vi le-am postat anterior.

2. Salariatului i se comunica numai convocarea la comisia de disciplina si decizia de sanctionare.
Necomunicarea acestora inseamna ca acele acte nu au cum sa-si produca efectele pentru care au fost emise.

Alte discuții în legătură

Care sunt pasi de urmat pentru a sanctiona un angajat daca consuma alcool sau tigari Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Care sunt pasi de urmat pentru a sanctiona un angajat din punct de vedere legal care consuma alcool intr-o institutie publica sau tigari? (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara anadaniela anadaniela Doresc sa va intreb urmatoarele : - in convocarea pentru cercetarea disciplinara trebuie sa fie scris motivul pentru care sint cercetata disciplinara ? , in ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)