avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cum pot afla daca o decizie CEDO a fost executata.
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cum pot afla daca o decizie CEDO a fost executata.

Buna ziua,

In anul 2012 CEDO a dat o decizie ce a constatat că au fost încălcate dispoziţiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1, din protocolul numărul 1 (Protecţia proprietăţii)

Decizia CEDO specifica posibilitatea punerii in proprietate a terenului in cauza, in favoarea reclamantilor, altfel, dupa un termen de 3 luni prevedea despagubirea acestora de catre statul roman.

Din ce moment se aplica acest termen de 3 luni deoarece dupa 2 ani reclamantii inca nu au solicitat repunerea in proprietate a terenului.

Cum se poate afla daca au optat pentru despagubire de catre statul roman?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 18:04, 5 Ianuarie 2015
Stimat forumist,

Înțeleg că sunteți persoana împotriva căreia s-ar putea redeschde procedura, după câțtig CEDO.

În primul rând, nu puteți avea un răspuns cert. Totuși, puteți face anumite cercetări: prima dată intern, pe portalul instanțelor, după nume, pentru a vedea dacă s-a început un proces de cei care au câștigat la CEDO.

Subsidiar, este necesar săaveți în vedere că există un organ al Consiliului Europei, respectiv Comitetul de Miniștri, care are î atribuție și supravegherea executării hotărârilor CEDO.

Astfel, anumite date, care nu sunt întotdeauna satisfăcătoare pentru o asemenea căutare, le puteți accesa de la adresa următoare:
[ link extern ] ?

Cu stimă.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Intradevar sunt persoana impotriva careia s-a dat decizia.

La o cautare mai amanuntita, am gasit un document din partea "SECRETARIAT DU COMITE DES MINISTRES " Communication from Romania concerning the Brumarescu group of cases against Romania.

Mai jos cateva detalii concrete din documentul gasit:

II. Paiements des satisfactions équitables et mesures individuelles
a) Détails des satisfactions équitables
Satisfaction équitable : 00 EUR (pour dommage matériel) ou confirmation du titre de
propriété des requérants et de leur possession des terrains litigieux ; 00 EUR (pour dommage moral)
Date de paiement paiement de la somme octroyée au titre de dommage moral
paiement de la somme de 00 RON, soit 00 EUR, au titre des intérêts de retard


b) Mesures individuelles
Dans l’affaire <reclamant> et autres, la validité du titre de propriété des requérants et de leur mise en possession des terrains litigieux a été confirmée.


Din formularea de mai sus, inteleg ca statul a despagubit cu o suma reclamantul dar nu inteleg daca aceasta suma se refera la intreaga dauna sau doar la daunele morale.

Este posibil ca statul sa plateasca doar daunele morale iar reclamantul sa ceara in cotinuare repunerea in propiretate?
Daca da, cum pot afla daca a fost deschis cazul impotriva mea pentru repunerea terenului in propiretatea sau impotriva statului, pentru plata daunelor materiale?

Este un termen limita de timp in care reclamantul poate actiona pe baza deciziei CEDO?


Va multumesc foarte mult pentru informatii !
Stimat forumist,

În primul rând, pornim de premisa că nici eu nu știu ce s-a întâmplat în mod concret în situația de mai-sus, prin urmare mă voi rezuma la a vă da anumite lămuriri de principiu.

Astfel,
Satisfacția echtabilă este un concept care se poate materializa în obligarea Statului la repararea prejudiciului:
- în cazul de față, referitor la daunele materiale avem o obligație alternativă, respectiv predarea bunului sau plata unei sume de bani,
- există și obligație de reparare a prejudiciului moral, care nu mai este alternativă, ci se va executa ca atare.

Prin urmare, evident și față de demersurile celui care a câștigat la CEDO, se poate obține plata sumei de bani reprezentând daunele morale distinctă de obligarea Statului la restituirea proprietății.

O astfel de restituire, la rândul ei, se poate realiza prin redeschiderea procedurilor interne - revizuirea procesului pierdut inițial.

În acest sens, legea incidentă este Codul de procedură civilă - m-am referit la Noul Cod, dar și Vechiul Cod are prevederi similare - care arată:

,,Art. 509
(1) Revizuirea unei hotarari pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul poate fi ceruta daca:
10.Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarari judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca;

Art. 511: Termen de exercitare
(3) Pentru motivele prevazute la art. 509 alin. (1) pct. 10 si 11, termenul este de 3 luni de la data publicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului, respectiv a deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
,,

Mai mult, din păcate nu am cum să vă spun. Precum am spus, puteți accesa portalul instanțelor, pentru a vedea demararea vreunui proces. Oricum, veți fi citat în acest caz.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere admisibila in principiu sau nu dmd75 dmd75 Buna seara ! Situatia este urmatoarea: In 1999 am avut un proces in revendicare prin care mi s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unui teren agricol ... (vezi toată discuția)
Decizia cedo marin si gheorghe radulescu Clodni Clodni Exista o traducere in lba. romana a acestei decizii CEDO? Multumesc (vezi toată discuția)
sentinta asta este hit , doar ca bota n-a murit ! Roland Mindrila Roland Mindrila Condamnarea lui Bota este prima condamnare definitiva administrata pentru practicarea fara drept a profesiei de avocat unui avocat din noile structuri ... (vezi toată discuția)