avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu scutire de raport

Buna ziua ,
Rog suport in urmatoarea speta.
In annul 2012 am vandut ( cvc ) o casa si un teren unei rude apropiate ( beneficiar :matusa sotiei mele+ sotul acesteia) datorita faptului ca eu si sotia am avut un proces civil cu ANAF , care ulterior s-a sfarsit cu transferarea datoriei de pe societatea detinuta pe persoana fizica , respectiv executia din averea personala.
pentru a nu ramane terenul si casa pe numele matusii sotiei mele si a sotului acesteia, am reusit sa obtin in instanta o dispozitie de curatela pentru a fi reprezentantul legal al fiului meu ( minor in acest moment ) si de a primi bunurile vandute pe numele sau,numai ca cei de la judecatorie au gresit dispozitia , in sensul ca puteam sa-l reprezint doar pentru o donatie , nu si in cazul unui cvc .
la acel moment am acceptat asa pentru ca matusa sotiei trebuia sa plece din tara .
Intrebarile mele sunt :
Donatia este cu scutire de raport - as putea sa cer notarului sa rectificam actul sa-l facem cvc ?
As putea sa introduc dreptul de habitatie si uzufruct pe numele meu ?
Matusa sotiei mele /sotul acesteia , sau copii lor ar putea in viitor sa atace acesta donatie?( avand in vedere ca pot demonstra ca atat terenul cat si casa mi-au apartinut, si le-am dobandit prin cumparare ( teren )/ constructie ( casa ) ?
In cazul in care nu se poate modifica actul de donatie , prin cvc , daca in viitor o sa mai avem un copil , ce se poate intampla ?fiul meu va pierde titlu de mostenitor ?va trebui sa imparta bunurile cei doi copii ?actul de donatie poate deveni nul la nasterea celui de al doilea copil al nostru iar matusa sotiei sa beneficieze din nou de bunurile noastre ?
Dupa implinirea majoratului fiul meu ar putea sa intraineze aceste bunuri ?
Ce drepturi as putea sa introduc acum ca acesta donatie sa nu fie atacata de nimeni sau cum as putea sa refac acest act sa devina cvc ?
Multumesc mult !
puteti merge la notar- toate partile si modifica contractul- oricare dintre ele,
puteti introduce drept de habitatie si uzufruct viager
Ceea ce ati facut dv. se numeste frauda la lege sau saracirea dv. in defavoarea creditorului. Toate actele facute pana azi sunt usurel desfiintabile... asa pare.
Din pacate, trebuia sa discutati cu un avocat inainte sa incepeti sa cheltuiti bani pe acte.
Cat de bine stau ele in picioare, asta nu pot sti... e posibil sa le puteti da o forta mai mare, insa depinde de actiunea creditorului pana la momentul prescriptiei. Azi, cam nefericit ar fi sa mai incheiati atatea si atatea acte...
cu scuzele de rigoare ....dar intrebarile mele au fost altele.
d-voastra ( av. AVLIL ) m-ati adus la cunostinta cateva aspecte care le stiam deja, dar uitasem sa mentionez faptul ca am facut recurs la decizia instantei si sunt sanse mari de acceptarea a acestuia ...in consecinta sa castig procesul, asadar in nici un caz nu se va mai numi "frauda la lege".
rugamintea este daca imi puteti oferi un sfat , pana la decizia instantei , ce pot face in cazul sus mentionat, nelamuririlor si intrebarilor pe care le am.

multumesc !
anttonnio a scris:

uitasem sa mentionez faptul ca am facut recurs la decizia instantei si sunt sanse mari de acceptarea a acestuia ...in consecinta sa castig procesul, asadar in nici un caz nu se va mai numi "frauda la lege".

Frauda la lege înseamnă altceva decât credeți D-voastră. :)
Există o prevedere legală care definește această noțiune, deci „fraudă la lege” în sens juridic nu înseamnă ceea ce crede cineva ci ceea ce prevede legea.

Art. 1237 C.civ. - Frauda la lege
Cauza este ilicită şi atunci când contractul este doar mijlocul pentru a eluda aplicarea unei norme legale imperative.


Or D-voastră nu ați încheiat un contract de v-c și apoi unul de donație pentru că ați vrut să vindeți iar apoi brusc ați aceeptat să fiți gratificat de către cumpărător cu același bun pe care tocmai l-ați vândut printr-o donație... :) ci pentru că a vă folosi de aceste contracte (de v-c și apoi de donație) pentru a eluda o eventuală aplicare a unei legi imperative, care este legea penală sau cea fiscală.

Pe de altă parte este adevărat că nu vi s-a răspuns la ceea ce ați întrebat, dar cauza, după părerea mea, nu este faptul că ați fraudat legea ci faptul că ați pus foarte multe întrebări fără să dați informațiile necesare pentru a vi se putea răspunde.

Oricum, din ceea ce ne-ați spus e evident că ați făcut multe greșeli din punct de vedere juridic.
Unele dintre aceste se pot „îndrepta”, dar e mult mai greu să le „îndrepți” decât să fi consultat pe cineva care „se pricepe” și apoi să încheiați acele acte.

Oricum ar fi bine să știți că frauda la lege dovedită (ceea ce nu e foarte greu în cazul D-voastră) se sancționează conform art. 1238 C.civ., deci ar fi posibil chiar, dacă cineva își pune mintea, să poată obține declararea nulității absolute a contractului de donație, dar și pe a celui de v-c (ceea ce e în avantajul D-voastră).

PS
Nu e bine să credeți că toți cei care, fiind în fond slujbași ai statului, sunt nepricepuți, fraieri sau corupți, și printr-un contract sau printr-o serie de contracte fictive pe care le încheiați să-i derutați chiar așa încât să nu-și dea seama de ceea ce ați vrut cu adevărat să faceți.
Iar dacă și-au dat seama, vă asigur că au și mijloace legale prin care să vă dovedească intențiile. :)
S-ar putea să aveți o surpriză când veți constata că unii dintre acei „slujbași cenușii ai statului” chiar îți fac treaba cu profesionalism, indiferent de ce spune despre ei sau de cât la sută din salar le-a fost tăiat. ;)

Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
Domnule anttonnio, v-am raspuns in limita informatiilor: depinde de creditor si imi pare ca ar fi indicat sa nu mai incheiati acte peste acte.
Nu stiu daca acel creditor stie despre bun, daca el este ori a fost urmarit intr-o etapa si care e asta etc.
Oricum, ascunderea bunurilor de creditor este ilegala si nu va pot sfatui sa faceti un lucru ilegal. De asemenea, este o operatiune de regula foarte scumpa, rareori merita, ajungandu-se peste ani sa platiti mai mult decat daca lasati bunul creditorului de buna voie.
Actele juridiice nu se pot intari asa, pe forum, ci presupune o analiza atenta a situatiei juridice si de fapt si recomandari cu diverse grade de cost, dificultate si risc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in pericol blackiceflower blackiceflower Sotul meu a bagat firma in insolventa in dec.2011.Eu am aflat in dec.2012. Bineinteles, eu lucrez in alta parte , nu am acces in firma, dar am fost asociat cat ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare - cumparare teren marianasim marianasim Buna ziua, As dori sa stiu cum se poate sau daca se poate sa anulam un contract de vanzare - cumparare teren intre mama si fiu. Mama a vrut sa faca donatie ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune tureisilvia tureisilvia Sotul meu impreuna cu sora lui au mostenit o proprietate(casa si teren).S-a facut iesirea din indiviziune prin judecatorie in urma careia sotul meu a mostenit ... (vezi toată discuția)