avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act vanzare-cumparare cu samsar de terenuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act vanzare-cumparare cu samsar de terenuri

Buna ziua.In urma succesiunii am primit de la parintii mei teren agricol extravilan.Deoarece nu l-am putut valorifica ,l-am vandut pentru a nu mai plati impozit.Am gasit o persoana care se ocupa cu cumpararea acestor terenuri fiind in legatura si cu primarul.A spus ca-mi cumpara terenul,iar actele aranjeaza sa fie facute prin judecatorie,care da o sentinta de vanzare-cumparare.Am intrebat de ce nu facem legal prin notariat si mi-a raspuns ca cheltuie multi bani cu cadastru.Nu am primit cerere de chemare in judecata si nici citatie.Cu o zi inainte de judecata ,cumparatoul a venit si m-a anuntat sa ma prezint a doua zi la judecata.La intrare in instanta mi-a spus ca a aranjat ,iar eu trebuie sa spun da la intrebari.Mi s-a pus o singura intrebare cu privire la identitate.Nu am primit hotararea instantei.Am cautat niste informatii pe site-ul judecatoriei si am dat peste sentita pe scurt din dosarul meu.Am vazut ca a existat un antecontract in fals,deoarece n-am semnat nici un act.Instanta in baza titlului X,art 5 din Lg 247/2005 emite hotararea. care sa tina cont de act de vanzare-cumparare,Hotararea a fost data in 2012,data la care titlul X,art 5 era abrogat.M-am interesat la Primarie,dupa schimbarea primarului si am constatat ca cumparatorul primise subventie APIA pe terenul respectiv,astfel ca terenul meu a fost cumparat gratis.Pe site-ul judecatoriei exista multe astfel de hotarari.Am gasit uneori ca s-au emis si titluri executorii.Hotararea era cu recurs dar nici eu si cred ca nici celelalte persoane nu au folosit aceasta cale de atac.Posibilitatea obtinerii unei sentite care sa tina loc de act de vanzare-cumparare exista si acum ca si atunci ,dar trebuie facuta dovada cu acte sau martori ca un din parti refuza.As dori sa cunosc daca acum exista posibilitatea anularii contractului de vanzare cumparare si sa intru in posesia banilor obtinuti fraudulos de cumparator de la APIA.As dori mai multe raspunsuri daca este posibil.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: GAZACHE48 , utilizator 19:24, 4 Ianuarie 2015
Trebuie revizuita hotararea judecatoreasca, pentru ca nu ai incheiat nici un contract.
Asa ceva e greu.
Cu privire a banii de la apia, ii ia persoana ce a cultivat terenul, si din cate vad, nu esti tu acea persoana
Pe viitor sa-ti cultivi terenul sau sa-l dai in arenda.
Nu cred ca este asa din moment ce eu am platit impozitul pe teren la primarie.Alta problema este antecontractul fals.Pentru aceste fapte si altele am cerut mai multe pareri,
Dvs. ati afirmat ca ati vandut acel teren si ati incasat suma de bani reprezentand pretul .Sigur ca ati semnat un act la primirea banilor, ceea ce reprezenta promisiunea dvs de vanzare-cumparare . Din acel moment cumparatorul a folosit terenul si a incasat bani de la APIA. S-a pronuntat o sentinta care tine loc de act de vanzare cumparare irevocabila. Daca aveti dubii mergeti la dosar si cereti copii de pe dosar .NU intelegem in ce a constat frauda ,daca ati vandut de bunavoie .
Singurul lucru pe care il mai puteti face in acest moment este sa va recuperati suma platita cu titlu de impozit, pentru perioada ulterioara pronuntarii hotararii judecatoresti. Reprezinta o plata nedatorata si este supusa restituirii.
In ceea ce priveste vanzarea terenului, intr-adevar ati fi putut face ceva in calea de atac, potrivit dispozitiilor Noului Cod Civil, care permite pronuntarea unei Hotarari care sa tina loc de contract NUMAI in situatia in care insusi antecontractul este incheiat in aceeasi forma prevazuta de lege pentru contract ( in cazul dumneavoastra - forma autentica)
Acum insa este tardiv, iar procedura revizuirii la care face referire antevorbitorul meu, ar fi putut fi exercitata pentru motivul prevazut la alin 1 pct 3 - teza ultima - insa avand in vedere ca sub sanctiunea decaderii dumneavoastra trebuia sa contestati inscrisul ca fiind fals la primul termen, lucru pe care nu l-ati facut, poate fi interpretata ca o recunoastere a acestuia si va impiedica sa urmati si aceasta procedura.
Speta dvs este mai mult decat o gogosica "minciunica" atat vreme cat dvs afirmati ca ati vandut un teren pentru care ati primit si bani (pretul),si mai mult v-ati prezentat si la instanta,conditii in care este lesne de presupus faptul ca parte adversa s-a inregistrat la registrul agricol in cadrul primariei in raza cariua se afla terenul cu un drept de folosinta in baza contractului mai sus mentionat pentru care a obtinut sucventie si tot in baza acestei promisiuni de vanzare-cumparare pe care dvs se pare ca ati semnat-o inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil au obtinut si hotararea judecatoreasca pe care o aminteati.
Daca lucrurile ar sta totusi asa cum dvs ati relatat adica chiipurile nu ati fi semnta o asemena intelegere ati avea alternativa inscrieri in fals. INSA MARE ATENTIE,BATUL ARE 2 CAPETE!?

Alte discuții în legătură

Vanzare teren cu precontract cezarlupan cezarlupan Buna seara, Vreau sa vand doua parcele de teren intravilan. Intrebarea mea este daca facem un precontract ajunge daca mergem la un notar, suma pe care se ... (vezi toată discuția)
Tot intabulare gavril.magurean gavril.magurean am cumparat un teren de la o persoana,persoana respectiva avea titlu de proprietate,insa nu era intabulat . persoana a murit si eu acuma vreau sa mi intabulez ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare- cumparare teren extravilan popmari popmari Buna ziua, Am cumparat unn teren extravilan ocazie in care am incheiat un contract de vanzare cumparare scris de mana , avand si martori. Ne-am inteles sa ... (vezi toată discuția)