avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Nelamurire TVA in UE.
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Nelamurire TVA in UE.

Buna ziua si La multi ani cu ocazia noului an.
Am o nelamurire in ceea ce proveste TVA ul in cazul unei PFA inregistrate in scopuri TVA.
In deplasarile mele in interes de serviciu pe teritoriul Romaniei cheltuielile le deduc excluzand TVA ul de pe facturi. Ceea ce nu stiu: care este procedura in cazul in care deplasarile sunt in tari UE? Dar in afara UE? Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
Inter2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cabinet Expert Contabil , Contabil 20:19, 3 Ianuarie 2015
TVA-ul este taxa pe valoarea adaugata, nu este o cheltuiala.
Un platitor de tva va avea TVA deductibila pentru achizitii si TVA colectata pt vanzari
Din diferenta va rezulta TVA de plata (daca TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila) sau TVA de recuperat daca TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata.
Nici in cazul facturilor UE sau NONUE nu se considera TVA cheltuiala.

Sa inteleg de aici ca TVA ul de la factura obtinuta in urma inchirierii unei masini intr-o tara UE sau nu, de la Hotel, de la TAXI, etc, nu este deductibil? Prin urmare trebuie mentionat si in formularul 300?
Eu am vrut doar sa intelegeti ca TVa-ul este una si cheltuiala alta atat din punct de vedere contabil cat si fiscal.
Problema deductibilitatii TVA si declaratiilor pe care trebuie sa le depuneti depinde de o cunoastere in amanunt a firmei dumneavoastra precum si de examinarea actelor, acest lucru trebuie sa-l cunoasca contabilul dumneavoostra. Pe forum puteti primi doar informatii generale.
Va multumesc pentru raspuns. Am pus a doua intrebare deoarece intr-un studiu de caz am descoperit ca, in cazul cheltuielilor ce se pot deduce cu ocazia unei deplasari in strainatate, in interes de serviciu, suma deductibila include TVA ul platit pe teritoriul acelei tari pentru serviciile prestate.
Din punct de vedere al deducerilor, cheltuiala conteaza pentru diminuarea impozitului pe profit,iar tva pentru diminuarea sumei de plata a tva, cele doua nu se pot cumula.In ce mod este tva deductibila in UE pentru deplasarea dumneavostra depinde de mai multi factori, studiile de caz sunt multe si pot fi posatate inainte de modificarea legislatiei care este in continua schimbare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot avea protocol 12 000? analici analici Buna ziua Va rog sa ma lamuriti si pe mine 1)pot avea protocol in valoare de 12000 daca firma are profit 350 000? 2) contabila face la facturile de protocol ... (vezi toată discuția)
Un mixt de neintelegeri in infiintarea srl-ului meu!! Fatjon Fatjon Sunt nou inscrisa in forum si asta pt ca urmeaza sa imi deschid un SRL cu domeniu principal de activitate editarea periodicelor, ziarelor si revistelor, mai pe ... (vezi toată discuția)
Cum se deduce tva-ul auto? MrFB MrFB Buna ziua, Intentionez sa cumpar un autoturism second hand pentru firma mea,autovehicul ce va fi utilizat pentru deplasari in scop de job. Am gasit o firma ... (vezi toată discuția)