avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptie neconstitutionalitate art 453 plata ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptie neconstitutionalitate art 453 plata cheltuieli de judecata

Vreau sa introduc exceptia de neconstitutionalitate cu privire la articolul in baza caruia intimata solicita obligarea mea la plata cheltuielilor de judecata, in situatia ca constestatia va fi respinsa.
Avand in vedere ca am solicitat si primit ajutor social pentru diverse taxe juridice, si ca ma reprezint singur, deoarece nu dispun de resurse, fiind in situatia ca mi-am pierdut locul de munca, iar intimata actioneaza in proces cu rea vointa, folosindu-se de amenintarea cu cheltuielile de judecata, chemand martori persoane straine,
Consider ca aceasta situatie este o ingerinta disproportionata in drepturile mele patrimoniale, ce lezeaza iremediabil accesul la justitie.

As dori sa va rog sa ma indrumati in legatura cu detalierea motivelor pe care trebuie sa le aduc.
Precum si cu o opinie daca judecatoarea va putea sa imi puna bete in roate (evitand sa trimita solutionarea la CCR), considerand ca exceptia invocata nu ar avea incidenta directa asupra obiectului procesului - litigiu de munca??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 11:26, 6 Ianuarie 2015
Pai trebuie sa urmariti rationamentul.
Nici eu nu am introdus 'o simpla' cerere de chemare in judecata... ca mi s-a nazarit mie asa, ca nu imi mai place mecla angajatorului.
Am fost obligat sa chem in judecata pt ca nu am fost de acord cu decizia de concediere!!!
Si legea nu imi pune la dispozitie decat Tribunalul!!
Angajatii asadar nu au nicio vina pe care sa o sanctioneze Tribunalul prin decernarea cheltuielilor de judecata partii adverse.
Ci vina pe care au angajatii, cel mult, este pedepsita prin prerogativa disciplinara a angajatorului!
„Vina” angajatului ar putea fi aceea de a chema în judecată pe angajator, atunci când acesta l-a concediat pe bună dreptate, adică în temeiul legii.
Dacă acesta a fost concediat întemeiat sau nu, va hotărâ tribunalul, iar dacă acesta va hotărâ că fostul ngajat l-a chemat în judecată pe angajator neîntemeiat... ar fi logic să-l pună pe acesta să plătească cheltuielile de judecată ale angajatorului pâtât.

Ăsta ar putea fi un raționament al instanței.
Și nu cred că nu ar avea o logică un asemenea raționament. :)
A avea logica e doar o preconditie ca rationamentul sa fie intemeiat.
Stim prea bine ca logica este un instrument care conduce inferentele pe care instanta le face asupra ipotezelor de la care porneste - a 'fundamentului'
Insa logica instantei nu poate chestiona insusi fundamentul, deoarece aceasta ar insemna sa isi depaseasca atributiile.
In fine, dpdv meu, instanta ar putea sa includa obiectia pe care am facut-o in rationamentul meu, si sa constate culpa procesuala a angajatului ca o situatie de exceptie, data de comportamentul de rea-credinta al acestuia.
Si nicidecum doar de simpla respingere a cererii de chemare in judecata.
Altfel, voi fi obligat sa introduc exceptia de neconstitutionalitate.

Sunt foarte binevenite comentariile facute, desi nu s-a raspuns inca la intrebarea principala a subiectului: POATE JUDECATOAREA sa respinga sesizarea CCR pe motiv ca neconstitutionalitate acestor prevederi nu ar avea legatura cu obiectul principal al cauzei???
aidu a scris:

POATE JUDECATOAREA sa respinga sesizarea CCR pe motiv ca neconstitutionalitate acestor prevederi nu ar avea legatura cu obiectul principal al cauzei???


Da, instanța poate respinge sesizarea CC.
Una dintre condițiile de sesizare a CC este legătura excepției inovocate cu soluționarea cauzei.


Art. 29 - Legea 47/1995
(1) Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia.
(2) Exceptia poate fi ridicata la cererea uneia dintre parti sau, din oficiu, de catre instanta de judecata ori de arbitraj comercial. De asemenea, exceptia poate fi ridicata de procuror in fata instantei de judecata, in cauzele la care participa.
(3) Nu pot face obiectul exceptiei prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale.
(4) Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare. Odata cu incheierea de sesizare, instanta de judecata va trimite Curtii Constitutionale si numele partilor din proces cuprinzand datele necesare pentru indeplinirea procedurii de citare a acestora.
(5) Daca exceptia este inadmisibila, fiind contrara prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanta respinge printr-o incheiere motivata cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Incheierea poate fi atacata numai cu recurs la instanta imediat superioara, in termen de 48 de ore de la pronuntare. Recursul se judeca in termen de 3 zile.
Desigur, dar nu intreb la modul general. Evident ca poate respinge sesizarea.
Dar intreb la modul concret: Poate respinge sesizarea pt ca nu are legatura cu obiectul principal (contestatie decizie concediere), ci doar ca are legatura cu un capat accesoriu - cheltuielile de judecata?
PS nu stiu ce inseamna capat accesoriu.

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate - judecare, aplicabilitate dogarudobra dogarudobra va rog sa-mi spunti daca am inteles bine sau nu acest lucru? daca exceptia de neconstitutionalitate se respinge, inseamna ca solutia data intr-un dosar nu mai ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva incheierii miruna.c miruna.c speta e asa: odata cu recursul am ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. recursul s-a solutionat pe 30 nov. asa : respinge recursul ca nefondat. despre ... (vezi toată discuția)
Curtea constitutionala sofia1975 sofia1975 Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna! un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a ... (vezi toată discuția)