avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat

Buna seara,

Am o nelamurire in legatura cu numirea lucratorului desemnat, legea spune ca trebuie sa fie angajat cu norma intreaga, dar nu specifica daca trebuie sa se ocupe doar cu partea de prevenire si protectie, asadar lucratorul desemnat poate fi un lucrator care lucreaza cu norma intreaga pe post de tehnician si sa se ocupe si de SSM?

Art. 23. - (1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 sau prevederile art. 511 si, dupa caz, alti lucratori.
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50 sau prevederile art. 511 lit. b).
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
Radu_Lucian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu_Lucian , utilizator 17:53, 4 Ianuarie 2015
Intr-o firma mica acel salariat poate primi si alte atributii ...
1. Legea nr.319/2006 privind protectia si securitatea muncii
Art. 8.
.....

(6) Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.



2. NORME METODOLOGICE din 11 octombrie 2006 de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 (HG nr.1425/2006)

Art. 24 (1)Serviciul intern de prevenire şi protecţie se organizează în subordinea directă a angajatorului ca o structură distinctă.
(2)Lucrătorii din cadrul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să desfăşoare numai activităţi de prevenire şi protecţie şi cel mult activităţi complementare cum ar fi: prevenirea şi stingerea incendiilor şi protecţia mediului.
Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca cu modificarile si completarile ulteriorare, aprobate prin HG 1425/2006 se prevad mai multe situatii:
Art. 17
(1)In cazul intreprinderilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv,.......
2)In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori .............
Art. 18
(1)In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori .......
Art. 19
(1)In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
Art. 20
(1)Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizia scrisa a angajatorului.
(2)Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3)Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Art. 24
(1)Serviciul intern de prevenire şi protecţie se organizează în subordinea directă a angajatorului ca o structură distinctă.
(2)Lucrătorii din cadrul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să desfăşoare numai activităţi de prevenire şi protecţie şi cel mult activităţi complementare cum ar fi: prevenirea şi stingerea incendiilor şi protecţia mediului.
In functie de numarul de lucratori din intreprindere se desemneaza lucrator cu activitati de SSM sau se organizeaza SIPP.
Cu stima,
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
tudorvle, utilizator
Activitatea de prevenire si protectie intr-o firma poate fi organizata, in functie de nr. de lucratori si de decizia administratorului, astfel:
a) prin asumarea de către angajator, în condiţiile art. 9 alin. (4) din lege, a atribuţiilor pentru realizarea măsurilor prevăzute de lege;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucrători pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie;
c) prin înfiinţarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire şi protecţie;
d) prin apelarea la servicii externe de prevenire şi protecţie

Obligativitatea desemnarii unui lucrator care sa se ocupe de activitatea de prevenire si protectie se impune in cazul intreprinderilor care au un nr. de lucratori cuprins intre 50 si 249: Art. 18. - (1) În cazul întreprinderilor şi/sau unităţilor care au între 50 şi 249 de lucrători, angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori să organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie din cadrul întreprinderii.
(3) În cazul în care lucrătorii desemnaţi, serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
Art. 20. - (1) Desemnarea nominală a lucrătorului/lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie scrisă a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.
(3) Angajatorul va consemna în fişa postului activităţile de prevenire şi protecţie pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar şi mijloacele adecvate să le efectueze.
Art. 22 (2) Angajatorul trebuie să asigure mijloacele adecvate şi timpul necesar pentru ca lucrătorii desemnaţi să poată desfăşura activităţile de prevenire şi protecţie conform fişei postului.
1. Legea nr.319/2006 privind protectia si securitatea muncii
Art. 8.(6) Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.

Concluzie: lucratorul desemnat va avea ca atributii principale activitatile de prevenire si protectie, putandu-se ocupa, complementar de activitatea de tehnician icercari, dar incadrarea trebuie sa fie cea de lucrator desemnat.
Multumesc frumos, pentru raspunsuri, imi sunt de un real folos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributii suplimentare salariat roflorin roflorin Speta este urmatoarea: Angajatorul emite decizie ptr ca angajatul sa se ocupe si de SSM(de exemplu) in cadrul firmei. In urma deciziei, departamentul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea ... buiavasi buiavasi Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea situatie: intr-o institutie publica unde activitatea de SSM si PSI este externalizata, ... (vezi toată discuția)
Serviciu de protectia muncii ciprian2015 ciprian2015 Se poate desfiinta un compatiment de protectia muncii pentru o societate de 220 de angajati si prin fisa postului sa fie pentru sefii de compartimente la ... (vezi toată discuția)