avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Batran aruncat de copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Batran aruncat de copii

Buna ziua , ma gasesc in urmatoarea situatie :

Bunicul mi-a murit in 1993 . Bunica a supravietuit pana astazi . Ea are 4 copii . 2 baieti si 2 fete . 1 baiat a murit recent . Bunica nu mai poate merge , are 84 de ani si are nevoie de ajutor 24 h din 24 h este imobilizata la pat . Practic este ca un bebelus. Initial fata cea mare a dus-o in spital probabil cu gandul sa o abandoneze de craciun . Mama (fata cea mica ) s-a oferit sa o tina la ea . De atunci Fata cea mare si Fratele cel mare care mai sunt in viata nu mai vor sa auda de ea . Nu ii mai intereseaza . Ii pot trage in judecata sa plateasca o suma lunara pentru intretinerea bunicii ? Pentru ca bunica are nevoie de tratament lunar care costa cam 10 milioane pe care noi nu ni-l putem permite singuri . Cum pot fi trasi la raspundere cei doi frati care acum se ascund si se comporta de nu ne mai cunosc ?
Mentionez ca fratele cel mare si fata cea mare au pensii destul de frumusele din care ar putea sa plateasca parte din medicatia bunicii . Ingrijirea o facem noi dar medicatia ne este imposibil sa o platim complet.

Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
im0rtel, utilizator
Cel mai recent răspuns: arlandh , utilizator 06:35, 7 Ianuarie 2015
Doamna Miliuta, exista niste diferente intre cele 2 situatii, copiii nu ne-au rugat sa-i concepem, in schimb noi pe copii i-am facut cu buna stiinta. Exista intr-adevar o datorie morala pe care ar trebui sa o aiba fiecare fata de parintele care i-a dat viata dar logic este asa cum am scris mai sus.

Spre deosebire de batrani, care au posibilitatea sa isi aranjeze viata si batranetile din timp, copiii sunt adusi pe lume fara sa-i intrebe nimeni daca isi doresc asta, deci sunt complet in responsabilitatea celor care au decis pentru ei. Asta este mica-mare diferenta intre situatii si probabil din aceasta cauza legile privitoare la responsabilitatea pentru copil sunt mai clare si mai aspre decat cele care privesc batranii.

Asadar, zicala care spune ca: "asa cum iti asterni asa dormi" se aplica si in aste situatii.

Si acum sa raspund in parte si intrebariilor initiatorului topicului: e trist ca doar unul dintre copii are compasiune pentru mama si din pacate se intampla de multe ori ca parintele sa lase averea unui copil si altul sa-l ingrijeasca fiind mai milos si sufletist decat cel care a incasat banii. Incercati sa faceti acte pentru a primi pensie de ingrijitor p[ersoana nedeplasabila, cred ca e in jur de 500 Ron, asa mai puteti acoperi din cheltuielile cu medicamentele daca ceilalti se vor sustrage in continuare.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Admin, administrator
Chiar dacă se specifică undeva că pot exista sau nu rude de gradul unu , se face numai cu scopul de a conştientiza . Această procedură are şi scopul de a reduce aglomerarea spaţiilor unde se îngrijesc persoanele în vârstă instituţionalizaţi. Dar se dovedeşte inutilă procedura , făcând dovada veniturilor şi chetuielilorunei rude de gradul unu ; astfel nu poţi îngriji pe cineva dacă nu ai venituri şi dacă nu te interesează. Cum spunea cineva , bătrânii se pot îngriji de viitorul lor nainte de a îmbătrâni. O soluţie este cedarea propietăţii în favoarea persoanei ce o îngrijeşte....
Ma intreb si eu, stie cineva care este legislatia in materie in alte state? Revenind la noi, subiectul este foarte divers ca si manifestari, si consecinte bineinteles. Personal nu cunosc legea care ma obliga sa imi ingrijesc parintele, dar sa dau pensie alimentara copilului da. O parte din cei ce sint "copii" jinduiesc la averea batrinului de-a gata fara sa ispaseasca ingrijirea acestuia. Dar sint si parinti CREDULI care accepta ipoteca "casei lor" in favoarea copiilor, apoi ramin toti fara avere. Problema cheie nu este ingrijirea batrinului, ci dobindirea averii acestuia fara deranj, de-a gata. Mai ales cind sint frati, fiecare cu partenerul lui si cred ca doar li se cuvine fara sa se deranjeze. Dar transmisia dreptului de proprietate totala sau partiala se poate face la notar, de catre batrinul in viata. Sfat: daca sinteti de buna credinta, se poate instraina "averea" batrinului, din banii obtinuti se poate achita ingrijirea acestuia iar dupa moartea acestuia se poate imparti restul, caci "cine vrea sa mosteneasca, trebuie intii sa ispaseasca" Si eu sint tata de copil chiar daca sint recasatorit si acesta e adult, caruia i-am spus axiomele ce ii vor ghida viitorul: 1. Nu-ti dau tot, ca sa nu fiu nevoit sa-ti cer. 2. Dupa moartea mea iti va ramine restul: nu am de gind sa ma chinui ca sa-ti ramina tie cit mai mult. Sper sa nu-mi ia D-zeu mintile.
Ca sa poata instraina, trebuie sa se dezbata succesiunea dupa bunic daca e cazul, apoi bunica trebuie sa aiba discernamant ca sa poate incheia un act.
In ce priveste legea, e aceeasi, exista obligatia intre parinti si copii si veceversa.
Problema e ca trebuie sa cereti dvs in numele bunicii daca nu mai are discernamant. Daca are , sa va imputerniceasca la notar sa ii dati in judecata pe frati.

Art. 516
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
(2) Dispozitiile alin. (1) privind obligatia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si surori sunt aplicabile si in cazul adoptiei.
Art. 519
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
Am citit undeva ca exista o lege prin care copii pot fi obligati prin instanta la plata unei pensii. Dar cum la noi sunt legi pentru umplut hartia numai.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Renta viagera ... ajutor Pisichela Pisichela Va cer sfatul pentru speta urmatoare. Mama mea are un frate, in urma cu ceva timp fratele mamei impreuna cu parintii lor au semnat un contract de ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Cine are obligatia de intretinere a unui batran internat intrun ayil, conform codului civil pana la ce grad (vezi toată discuția)