avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, ce ar trebui sa stiu...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, ce ar trebui sa stiu...

Buna seara si La multi ani!
Anul acesta sora mea va divorta. Cazul ei este, zic eu, unul mai special. Ea este mama a doi copii minori (9 si 3 ani). Sotul ei i-a parasit si este acum intr-o relatie cu o buna colega de birou cu care are un copil, care ca si varsta este nascut intre cei doi copii ai surorii mele (4 ani). Ani buni de zile cumnatul meu a dus o viata dubla.
De circa doi ani si jumatate el aparasit domiciliul locuind intr-un oras din apropiere impreuna cu concubina si copilul lor. In tot acest timp a achitat cheltuielile legate de apartament, dar fata de copii a avut o atitudine distanta, indiferenta. Copiilor nu le-a mai dat nici un sprijin, de nici o natura.
Apartamentul in care locuieste sora mea cu cei doi copii este pe numele amandorura, dar este girat pentru un credit pentru o masina pe care o foloseste doar el.
In familia noastra nu au existat astfel de situatii.
As dori sa ma sfatuiti in legatura cu aspecte de care sora mea ar trebui sa tina seama sau la care sa se astepte (impartirea bunurilor, pensia alimentara a copiilor, etc.).
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
mire17, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 13:49, 5 Ianuarie 2015
Daca baga divort se poate astepta la vanzarea locuintei si impartirea banilor. Mare atentie!
Nu aveti o situatie chiar asa de speciala. Cam asa sunt toate procesele de divort cu copii.
Iar daca spuneti ca a achitat cheltuielile legate de apartament dupa ce n-a mai locuit acolo (vreme de doi ani si jumatate) nu puteti spune ca n-a mai acordat nici un sprijin copiilor: le-a asigurat acoperis deasupra capului (cel putin asa va prezenta el lucrurile).

In ceea ce priveste copiii autoritatea parinteasca se va exercita in comun (daca n-au avut nici o problema in acest sens vreme de doi ani, probabil n-or sa aibe nici in continuare), domiciliul copiilor se va stabili la mama (care este starea de fapt).
Singura schimbare in ceea ce priveste copiii este faptul ca tatal va fi obligat la plata pensiei de intretinere pentru cei doi copii in valoare de pana la 1/3 din veniturile lunare nete - daca nu se inteleg cei doi parinti altfel.
Este de asteptat ca dupa stabilirea acestei pensii de intretinere tatal sa nu mai doreasca sa achite cheltuielile legate de apartament (nimic anormal).

In ceea ce priveste bunurile comune ele se impart in mod egal intre soti, cu exceptia cazului in care unul dintre ei poate dovedi ca a avut o contributie mai mare la achizitia/producerea bunului respectiv.
Apartamentul poate atribuit unuia dintre soti, iar celalalt va fi obligat la plata unei sulte (o suma care sa acopere valoarea partii sotului ce nu primeste bunul) sau, daca nu poate nici unul sa plateasca sulta, bunulpoate fi vandut si suma impartita intre cei doi.
În caz de divorţ, cu siguranţă, copiii vor avea domiciliul stabilit la mama, autoritatea părintească va fi comună, este suficient ca domnul să se exprime în acest sens, chiar dacă faptic este complet dezinteresat, iar pensia alimentară se va stabili în cuantum de 33% din venitul net legal realizat al domnului, dacă puteţi dovedi că are venituri legale. Dacă între timp, domnul nu are loc de muncă cu carte de muncă, instanţa va stabili o pensie alimentară pentru cei 2 copii 33% din salariul net minim pe economie, cca 270 lei lunar.
Dacă domnul cere şi partaj, această operaţiune este foarte costisitoare(dacă nu se înţeleg dânşii şi cer partaj prin instanţă) şi este o sabie cu 2 tăişuri. Dacă doamna doreşte să rămână în apartament, se va face evaluarea imobilului şi doamna va trebui să-i plătească sulta domnului. Evaluarea costă şi este aproximativă, diferă de la un evaluator la altul.Valoarea reală este dată doar prin vânzarea efectivă , când se vede valoarea reală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament proprietate comună, transfer de proprietate în favoarea copiilor după divorț. pot pretinde diminuarea pensiei de întreținere pentru eu mă mut, deci urmează să plătesc chirie? fta1 fta1 Bună ziua. Urmează să divorțăm prin acord comun la notar, cu doi copii minori (2 și 12 ani). Am rămas de acord ca apartamentul, proprietate comună să ... (vezi toată discuția)
Incredintare minori Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,va rog sa-mi dati un sfat:am hotarat de comun acord cu sotul meu sa divortam,nu ne mai intelegem.Avem doi copii,cum trebuie actionat pentru ... (vezi toată discuția)
Pot modifica cuantum pensie alimentara stabilita la notar? daca da, se ia si retroactiv?bună ziua. sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil ... CTBx CTBx Bună ziua. Sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil și casa impreuna. De comun acord am stabilit ca domiciliul copilului va fi la mama, adică la ... (vezi toată discuția)