avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... C-V-C cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

C-V-C cu uzufruct viager

Buna ziua.
In luna octombrie 2013 sotul meu a facut un CVC cu uzufruct viager pentru o casa de 166 mp si teren in supraf. de 800 mp,cu val. de vanz. de 6000 euro( acestea fiind mostenire de la parintii sai decedati,, el fiind singurul mostenitor) fiului nostru, acesta fiind casatorit la data incheierii contractului.
1.Am dori sa stim ce drepturi are sotia acestuia in cazul unui divort, mentionez ca de mai multe ori ameninta ca pleaca la parintii ei,a si plecat, s-a si intors, si au si un copil ?
2.Se pot vinde bunurile care fac obiectul acestui contract, de comun acord, vanzator-cumparator, fara acordul sotiei cumparatorului, in speta nora ?
3. Se poate anula sau rezlia contractul, de comun acord, vanzator-cumparator?
4. Mai sant si alti mostenitori, avestia pot cere anularea/rezilierea contractului ?
Multumesc frumos .La Multi Ani .
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 12:01, 6 Ianuarie 2015
bunul fiind dobandit in timpul casatoriei, este bun comun (daca partile nu au ales regim matrionial cu separatie de bunuri ), astfel ca vanzarea bunului in lipsa unuia dintre soti este nula. O eventuala reziliere de comun acord a contractului se poate face doar cu acordul ambilor soti.
In ceea ce priveste existenta altor mostenitori (desi ati precizat initial ca sotul dvs este unicul mostenitor) anularea contractului se poate face doar printr-o actiune in anularea certificatului de mostenitor si readucerea in patrimoniul defunctului a bunului (daca se dovedeste ca la data perfectarii contractului cumparatorul a fost de rea-credinta si a stiut ca exista si alti mostenitori in afara tatalui sau), in caz contrar sotul dvs va aduce la masa partajabila valoarea bunului vandut si-i va despagubi pe ceilalti mostenitori
1. In principiu, este bun comun (cu mentiunea din raspunsul de mai sus).

2. Nu, daca e bun comun.

3. Nu, daca e bun comun, in lipsa acordului sotiei fiului cumparator.

4. Nu. In schimb, dupa decesul vanzatorului, descendentii, sotia defunctului sau parintii acestuia (dupa caz) vor putea invoca prezumtia de gratuitate (art.1091(4) C.civil).
S-a platit pretul? A fost donatie?
In principiu, ce drept are fiul dv. are si sotia.
Pentru detalii, trebuie vazut actul.
Sunt de parere ca actul se poate rezilia in instanta doar daca nu au fost respectate conditiile care au stat la baza incheierii lui . Asta urmeaza sa dovediti dvs. in instanta. In privinta proprietatii cei doi soti au dobandit un bun comun in timpul casatoriei pe care il pot vinde fara acordul dvs.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare ionut_marcel ionut_marcel sotul meu a cumparat un apartament ca bun propriu in timpul casatoriei cu mine cine-l mosteneste? intra si nepotii sotului? el nu are copii din casatoria ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare pe baza unui certificat de mostenitor fals loreschimbeschi loreschimbeschi Buna ziua , in data de 05.07.2011 eu si sotul am cumparat o casa de la o batrana , casa fiind a fiului decedat.In 2009 fiul a decedat , batrana facand ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare ELENA BOSTINA ELENA BOSTINA Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit de promitentii vanzatori in baza Legii 112/1995, promitentii vanzatori fiind sot si ... (vezi toată discuția)