Buna ziua,
Sotia mea are un baiat de aproape 12 ani dintr-o casatorie anterioara. Eu mi-am gasit de lucru in strainatate si doresc sa-i duc si pe ei acolo. La divort, sotiei i sa acordat tutela copilului prin decizie definitiva. Fostul sot are drept de vizita, la alegerea lui, in primul si al trei-lea weekend din luna. Acesta nu este de acord ca, copilului sau sa i se mute domiciliul in alta tara. Nu vrea sa-si dea acordul.
In cazul in care mama vine in vizita la mine fara copil, presupunand ca sta 2-3 saptamani, poate fostul sot sa o acuze de parasire? In acest timp, copilul va sta cu bunicii, tatal locuind in alta localitate.
Da, titlul trebuia sa fie: iesire din tara fara copilul minor...
Sotia s-ar putea adresa instantei si daca il convinge pe jude poate obtine o hotarare care sa tina loc de ,,bilet de voie". Adica instanta este suverana si daca e convinsa trece usor peste veto-ul tatalui, mai ales daca se dovedeste ca opozitia tatalui nu este altceva decat o sicanare.
As alege aceasta varianta pt. ca ala micu' mai are 6 ani pana ajunge major si daca sotia transeaza acum in favoarea ei conflictul cu fostul sot, sunt sanse mari ca asa vor sta lucrurile si pe viitor.
La intrebarea d-voastra: sotul poate sa o acuze de orice, problema este sa-si dovedeasca acuzatiile.
In aceasta situatie fostul sot are sanse minime sa obtina castig de cauza.
Sotia, prin faptul ca i s-a atribuit minorul spre crestere si educare, nu a devenit sclava lui, a minorului.
Stimate domn, când a divorţat soţia dvs. de tatăl copilului, sau mai clar, când s-a dat hotărârea aceea de "tutelă"? Dacă este dată înainte de 1 octombrie 2011, problema nu este atât de gravă.
În acest caz, doamna are încredinţarea copilului după vechea lege şi poate ieşi din ţară fără aprobarea tatălui copilului, trebuie să arate la graniţă hotărârea de încredinţare minor, pe care scrie "definitivă şi irevocabilă". Dacă reuşiţi să plecaţi şi să-l înscrieţi pe copil la şcoală acolo, în baza hotărârii din 2008, nu veţi mai avea probleme.Copilul va avea domiciliul acolo, în ţara de rezidenţă.
Cu programul de vizită e mai complicat, dar dacă ei sunt deja acolo, cu dvs., pot notifica tatăl cu noua adresă unde poate să-şi exercite programul de vizită.
Toate astea trebuiesc făcute rapid, fiindcă tatăl are posibilitatea să ceară în instanţă autoritate părintească comună după noua lege şi o va obţine negreşit, deabia atunci va trebui să vă puneţi întrebări.