avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara cu minor

Buna ziua,
Sotia mea are un baiat de aproape 12 ani dintr-o casatorie anterioara. Eu mi-am gasit de lucru in strainatate si doresc sa-i duc si pe ei acolo. La divort, sotiei i sa acordat tutela copilului prin decizie definitiva. Fostul sot are drept de vizita, la alegerea lui, in primul si al trei-lea weekend din luna. Acesta nu este de acord ca, copilului sau sa i se mute domiciliul in alta tara. Nu vrea sa-si dea acordul.
In cazul in care mama vine in vizita la mine fara copil, presupunand ca sta 2-3 saptamani, poate fostul sot sa o acuze de parasire? In acest timp, copilul va sta cu bunicii, tatal locuind in alta localitate.
Da, titlul trebuia sa fie: iesire din tara fara copilul minor...
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
rellam, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 10:50, 7 Ianuarie 2015
Personal nu mi-ar fi greu sa o acuz pe sotie de rapirea minorului.
Si as face asta in fata unei instante germane, in paralel cu o actiune in Romania.


La noi nu v-ar lua nimeni in seama. Femeia are in incredintare copilul si decide singura unde pleca si cand pleaca si asta legal. Daca il anunta pe tata unde ii e copilul ca sa isi exercite dreptul la vizita, n-are nimeni ce sa ii reproseze.
Tatal daca doreste, actioneaza in instanta pt a schimba programul de vizita sau sa ceara sa exercite autoritatea parinteasca alaturi de mama, poate cere si ca domiciliul copilului sa fie stabilit la el, ce vrea el in legatura cu copilul , e liber sa ceara.
Mama nu are vreun interes sa se adreseze instantei, nu are ce sa ceara.
Dl.Goe,
În situaţia dată, doamna este în perfectă legalitate să plece cu copilul şi în baza hotărârii judecătoreşti valabile la data plecării, poate să se stabilească în orice ţară în care nu se cere acceptul special al celuilalt părinte, pe lângă hotărârea judecătorească, ca de exemplu Canada. Dacă ulterior stabilirii acolo tatăl copilului cere autoritate părintească comună, domiciliul copilului este deja în Germania; poate cere şi el domiciliul la dânsul, dar e puţin probabil să -i accepte o instanţă, mai ales că minorul de 12 ani este obligatoriu de ascultat. Singura obligaţie a familiei emigrate este să-i admită accesul tatălui la copil, prin comunicarea adresei şi a mijloacelor de comunicare.
de hotarat este foarte hotarat, iar ca potenta financiara banuiesc ca are, nu foarte multi, dar destui bani cat sa deschida un proces...
@Martonze: sa inteleg ca copilul impreuna cu mama se pot muta oriunde pe teritoriul UE? fara a cere acceptul tatalui?
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
rellam, utilizator
DA! Acum, mama are încredinţarea, poate pleca oriunde. Putea pleca şi să-l anunţe ulterior.În starea actuală, mama nu are altă obligaţie legală decât să anunţe tatăl de noua sa adresă. Duşmanul dvs. acum este timpul, fiindcă domnul poate depune cererea în instanţă şi în 2-3 luni ar putea obţine autoritatea comună.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Martonze, utilizator
@rellam
de hotarat este foarte hotarat, iar ca potenta financiara banuiesc ca are, nu foarte multi, dar destui bani cat sa deschida un proces...


E clar! Ati dat peste un TATA care cumuleaza doua calitati esentiale pt. o lupta de durata: vointa si putinta!
D-voastra, daca veti fi vreodata tata, veti lasa-o pe femeia care v-a nascut un baiat sa vi-l rapeasca :-/
Ca despre asta discutam! Ii ia tatalui copilul si i-l duce la...
Si daca tatal vrea sa-l vada si sa-si petreaca un sfarsit de saptamana impreuna sa pregateasca o mie de euro.
Cam atat ar costa un drum dus-intors, o cazare pt. cateva nopti, niste iesiri, niscai cadouri...
Daca privesc lucrurile prin prisma interesului superior al copilului nu vad vreun castig major in a-l ,,insera" in societatea germana.
Nu sunt rau si nu discut pe ce ,,treapta" se va situa copilul intr-o societate in care integrarea deplina nu este posibila nici la a treia generatie. Vezi cazul turcilor.
Orice mi-ati spune, va fi fiul unui Gastarbeiter si al unei Putzfrau. Doare, dar asta e adevarul!
Pe de alta parte vorbim de Timisoara, nu de...Buhusi
Am locuit si in Timisoara si in Germania si oricand as alege pt. copilul meu un colegiu (liceu) de elita din Timisoara. Si sunt destule, numai sa vrea sa invete!
Daca ar dori si ar urma o facultate i-ar fi usor ca la 20 si ceva de ani sa fie cooptat in colectivul unei multinationale (de care zona Timisoarei nu duce lipsa) si sa castige lejer pana-n doua mii de euro.
Si daca totusi ar vrea in Vest ar putea-o face, aceeasi multinationala l-ar trimite si ar avea un alt statut.
Astea nu-s vise, sunt realitati.
Singurii care ar avea in acest moment de castigat ar fi adultii, d-voastra si sotia, mama copilului.
Nu-i nici locul si nici momentul sa argumentez de ce B-)
Geschlossene Datei.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)
Divort in pronuntare ContSters205298 ContSters205298 Parintii in divort amiabil,copilul incredintat mamei in baza unui acord scris ,tatal viziteaza copilul la domiciliul temporar al mamei 2 weekenduri pe ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara cu minor Costel_71 Costel_71 Buna. Am fost casatorit timp de 10 ani. A urmat un divort \\"fara avocati\\" , la finalizarea caruia instanta a hotarat \\"minorul ramane in ingrijirea mamei, ... (vezi toată discuția)