Buna ziua. Am semnat un contract de munca cu norma de 4 ore. Mi s-a spus ca voi primi salariul net de x lei+ comision din vanzari. Dupa ce am semnat contractul, mi s-a completat faptul ca voi primi cei x lei doar daca fac minim 3 contracte de vanzari. Daca nu ating suma celor trei contracte, primesc doar 25% comision din valoarea lor. In acest caz, in caz de demisie, sunt obligata sa fac preavizul de 20 de zile precizat in contract? Tin sa precizez ca nu lucrez doar 4 ore pe zi, ci 7-8, si in contract scrie ca in caz de demisie trebuie sa platesc despagubiri. Multumesc!
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Comentariu. Angajatorul poate renunta la preaviz , numai daca vrea. In cazul in care angajatorul nu renunta , te sfatuiesc sa efectuez preavizul. In caz contrar , angajatorul pe perioada zilelor de preaviz te poate trece nemotivat daca vrea, si te poate concedia disciplinar (binenteles in urma unei cercetari disciplinare) Din punctul meu de vedere mai mergi 20 de zile, comportate civilizat, fa ti lichidarea fata de angajator, preda totul pe baza de proces verbal predare primire. Fa ti nota de lichidare . Un exemplar trebuie sa ti se comunice si tie.
Referitor la despagubiri , daca vei crea prejudiciu angajatorului prin lipsa efectuarii preavizului, el te poate actiona in instanta si va derula un proces..............
Daca nu ai inteles consulta un avocat
Multumesc! In cazul in care nu renunta angajatorul la preaviz, voi sta 20 de zile si il voi face. Insa am dreptul sa cer sa stau 4 ore/zi (cat scrie in contractul individual de munca) sau trebuie sa stau 8 ore?(cele 4 ore in plus nu se pun ore suplimentare)
cat scrie in contract .In contract este trecuta ora de incepere si de sfarsit . Normal trebuie trecut.
ART. 105 codul muncii
(1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (3), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru demisie/concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.
In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. de exemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 4 ore/zi, atunci in preaviz va trebui sa veniti la serviciu tot 4 ore/zi.
Preaviz
Roxa0
Buna seara,
In cazul demisiei este posibil sa nu merg la serviciu in perioada de preaviz?
Sau daca merg, pot sa merg la program mai scurt?
Ce spune ... (vezi toată discuția)