avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu fosta sefa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu fosta sefa

Speta: X a fost angajata cu CM la un magazin. Intr-o zi a fost sunata si "rugata" sa nu mai vina la servicu 1 saptamana, ceea ce ar fi fost considerat un fel de "preaviz". A doua zi a fost rechemata, dar X a refuzat sa mai revina (fusese acuzata de lipsuri la inventar, dar fusese o eroare a sefei). X luase bani in avans de la sefa, dar inca trebuie sa i mai dea 500 lei. Sefa refuza, ameninta ca o va da pe X in judecata pentru "divulgarea secretelor profesionale"...X s-a angajat la magazinul de langa, dar dovezi k a divulgat ceva nu exista...Intrebare: poate X sa faca reclamatie la ITM precum ca nu i-a fost platit salariul ultima luna? Mentiuni: Fisa postului, unde e trecuta clauza cu divulgarea secretului, nu a fost semnata, nici ROI nu a fost semnat de catre X, si nici pentru banii primiti in avans nu a semnat. Colegele de munca ar putea fi chemate martore intr-un eventual proces? Ce anume ar putea X sa ceara - plata salariului pe toata luna sau numai diferenta de 500 pe care ar trebui sa i-o mai dea sefa, dar refuza? Care ar fi procedura..?...Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:43, 9 Iunie 2009
Da poate sa dea societatea in judecata.
Mai intai puteti sesiza Inspectia Muncii pentru neplata drepturilor salariale cuvenite. In paralel sau apoi puteti da societatea in judecata. Colegele pot fi martore. Vanad in vedere faptul ca nu exista fisa postului semnata, declaratia de luare la cunostinta a ROI nu este semnata, consider ca sefa ar trebui sa cunosca putina legislatie si sa fie constienta de faptul ca societatea va pierde procesul daca se ajunge in instanta.
Poate sa sesizeze ITM-ul in a carui raza isi are sediul angajatorul.Acesta va constata ca angajatorul nu si-a respectat obligatia de a va achita salariul si va stabili un termen pentru solutionarea acestei probleme. ITM-ul nu poate obliga pe angajator sa va achita salariul.
Singura autoritate din tara care poate obliga un angajator sa achite drepturile salariale restante este instanta de judecata.
multumesc pentru raspunsuri...ITM trebuie "sesizat" personal, exista un formular, sau se face sesizarea verbala?...Exista o persoana anume care se ocupa de "sesizari"?
nu trebuie sa mergeti personal . sesizarea poate fi facuta si prin posta , curier , fax .

MODEL SESIZARE

Subsemnatul(a)______________________________________ identificat(ă) cu buletin /carte de identitate seria_____ nr.____________, CNP [__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__], vârsta ____ani, domiciliat(ă) în jud. _______________ loc. ___________________ str._______________________ nr. ___ bl._______ sc._______ et.____ ap._______ angajat(ă)/fost(ă) angajat(ă) în perioada _______________-______________ la S.C. ______________________________ S.R.L./S.A. cu sediul în loc. _________str.__________________ nr.____ bl._____ reprezentată prin _______________________________________; la firmă nr. de telefon_______________.

Punct de lucru :___________________________________________________________________________________________________

Puncte de reper ale situării în spaţiu al sediului de firmă sau al punctului de lucru ______________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________ .

Număr de telefon la care pot fi contactat(ă) pentru informaţii suplimentare _________________________________ :

Prin prezenta vă relatez următoarele :

_______________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

Data : _____________ Semnătura :_________________

Alte discuții în legătură

Salariu diminuat fara stirea salariatului Juventino Juventino Buna ziua, de o saptamana ma confrunt cu urmatoarea problema. Lucrez la o societate comerciala marisoara cu peste 150 de angajati. Inainte de a pleca in ... (vezi toată discuția)
Conflict munca iotza12 iotza12 cine ma ajuta sa fac o sesizare catre itm ca am lucrat un an si nu mi s-a inregistrat contractul de munca si nici nu am primit salariul pe o perioada de sapte ... (vezi toată discuția)
Termen primire decizie concediere Lary_13 Lary_13 Buna ziua! Care este termenul in care ar trebui sa primesc decizia de concediere, avand in vedere ca preavizul s-a incheiat in data de 1.06.09? (vezi toată discuția)