avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu risc maternal

Buna ziua! Sunt salariata de 11 ani in sistemul privat de sanatate. Sunt insarcinata, data probabila a nasterii fiind 1 mai 2015. Lunile Decembrie si Ianuarie sunt in concediu de risc maternal.Intrebare:
1. Pe fisa de informare primita de la medicina muncii se specifica: intrarea in concediu de risc maternal pe o perioada de 120 zile, pana cel mult in a 63-a zi anterioara datei estimative a nasterii, respectiv anterioara datei intrarii in concediu de maternitate. Acest lucru inseamana ca nu imi pot lua toate cele 120 zile CR? Adica februarie si martie? Aceasta specificare ma obliga sa intru in prenatal din data de 25 februarie?
2.Este obligatoriu pentru angajator plata unui salariu mediu pe unitate, catre mama, la nastere?
Cel mai recent răspuns: RalucaCtn , utilizator 18:04, 6 Ianuarie 2015
1. - Incepand cu 63-a zi anterioara datei estimative a nasterii nu se mai acorda conediu de risc maternal ci conecdiu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- E mai convenabil si pentru dvs. pentru ca indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul iar cea pentru concediul de risc maternal este de 75%.

2. Plata unui salariu mediu pe unitate, la nasterea unui copil, se poate efectua daca ea este prevazuta in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii, in Contractul individual de munca (CIM) sau in Regulamentul intern al unitatii.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal-perioda tyas tyas Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 25, medicul de specialitate mi-a recomandat repaus la pat pana la nastere, avand in vedere ca am obtinut sarcina dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal patruv patruv buna seare . cite zile de concediu de risc maternal are dreptut o angajata intr o luna calendaristica? (vezi toată discuția)