avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi succesorale

In urma cu 9 ani tata a decedat.
S-a facut succesiune pe apartament si conform legii mamei i-a revenit 62,5% si copiilor (3 frati) cate 12,5%.
Eu sunt ultimul care am ramas in casa, iar penultimul frate a plecat in urma cu 17 ani in urma casatoriei. Dupa 17 ani de casnicie a fratelui,aceasta derulandu-se in casa sotiei a divortat. Ca drept urmare a venit in casa parinteasca prevalandu-se de dreptul de cei 12,5%.
Deoarece am fost cel mai mic si am stat 17 ani alaturi de tata si de mama, iar ultimii 9 ani alaturi numai de mama la bine si la greu, mama, a luat hotararea ca cei 62,5% cota ei la casa sa mi-o dea mie.
Care este forma ce-a mai buna si sigura ca mama sa-mi cedeze drepturile ei respectiv cei 62,5%? Am inteles ca un contract de vanzare-cumparare catre mine prin notar nu ar fi posibila. Este adevarat?
Alte sfaturi, va rog.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Nicu2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 16:31, 7 Ianuarie 2015
Buna ziua,
Mama dvs. va poate ceda cota ei din apartament prin donatie/testament. Atat timp cat coproprietari la apartament sunt si fratii dvs. acesta nu poate fi vandut catre dvs. fara acordul lor.
De ce sa nu fie posibila? Mama dvs are discernământ ? Are capacitate de exercițiu deplina? Orice operațiune ați face de transfer a cotei parti ce o deține mama tot la notar ajungeți, caci sub sancțiunea nulității absolute actele translative de proprietate se fac in forma autentica, adică la notar. Încheiați cu contract de întreținere, prestați întreținerea si dovezile întreținerii . donația si testamentul sunt supuse reducțiunii.,
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
ContSters338589, utilizator
Va multumesc pentru raspunsul dat. Cu aceasta ocazie doresc sa-mi fac o idee c-am care este procedura daca un frate vrea sa-mi vanda, doneze, etc partea de succesiune ce i-a reventit in cazul meu. Ce se poate face?

Va multumesc.
Poate sa va vanda . Donatie doar daca este necasatorit sau nu are copii sau daca partea ce va doneaza este mica astfel ca daca ar fi cazul la decesul sau, nu s ar pune problema reductiunii donatiei de catre rezervatarii acestuia. Oricum dvs ramaneti in indiviziune. Cel mai bine este sa faceti un partaj si daca dvs doriti sa ramaneti cu propretatea veti plati sulta fecaruia dintre copartasi. Partajul se poate realiza amiabilla notar sau la instanta daca nu va intelegeti, caci nimeni nu este obligat a ramane in indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în casa părintească. doresc să îmi despăgubesc cei trei frați, dar unul dintre ei nu acceptă bani pentru partea lui, cum îl pot obliga? Desy99 Desy99 Suntem 4 frati si mama. Tatal a murit acu 10 ani. Avem fiecare certoficat de mostenitor cu cota din casa ce ne revine fiecaruia. Acum mama vrea sa raman eu in ... (vezi toată discuția)
Testament cu probleme ralucav54 ralucav54 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa ... (vezi toată discuția)
Tata vrea să renunțe la cota lui de moștenire în favoarea noastră, a copiilor. cum se poate împărți ulterior apartamentul? cataleata cataleata Buna ziua, Am un frate cu care am mostenit un apartament cu 2 camere,tata are 75% din el ,iar noi fratii restul.Eu am un contract de credit cu suma de 16000 ... (vezi toată discuția)