avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

cum se dezbate succesiunea?
De fapt doream sa prezint o situatie si sa ma lamuresc.
Speta: ambii soti la a doua casatorie, fiecare cu copii din prima casatorie si nici un copil din actuala casatorie. Unul din soti moare iar sotul supravietuitor doreste sa dezbata succesiunea iar copii defunctului (majori) nu sunt cooperanti. Pe scurt nu vor sa se dezbata succesiunea deoarece nu au interes ca sotul supravietuitor sa se inscrie la masa succesorala ramasa de pe urma defunctului.
Intrebare: sotul supravietuitor poate cere notarului dezbaterea succesiunii in lipsa tuturor mostenitorilor si astfel sa poata obtina certificatul de mostenitor?
Nu. Insa daca se afla in termenul de optiune succesorala de un an de la deces, poate face la notar o declaratie de acceptare a succesiunii, cere in acelasi timp o incheiere prealabila si obligatorie pentru a merge in instanta si dupa aceste doua proceduri notariale se adrseaza instantei pentru a dezbate succesiunea.
La notar nu se poate dezbate decat amiabil, adica in prezenta tuturor mostenitorilor.
Se afla in termenul de optiune succesorala. In situatia unei cereri de chemare in judecata pentru a se dezbate succesiunea, cerere formulata de unul din mostenitori, acceptarea succesiuni nu este prezumata tocmai prin formularea cererii?
ba da, dar tot va trebui sa mergeti la notar inainte de a depune cererea de chemare in judecata pentru acea Incheiere caci altfel nu este admisa cererea de catre instanta. Este un act de acceptare tacita a mostenirii acea cerere de chemare in judecata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de proprietate pe un imobil mihaela zarnescu mihaela zarnescu buna ziua, am si eu o rugaminte,am o matusa si vrea sa dea casa sa la un nepot,mentionez ca sotul este decedat de multi ani si are 2 copii,unul locuieste cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Succesiune 1603 1603 Buna ziua! Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti. Decesul a avut loc la sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)