avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea tarii de catre un parinte cu un copil ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea tarii de catre un parinte cu un copil rezultat in afara casatoriei

am urmatoarea problema:viitoarea mea sotie are un copil dintr-o relatie anterioara, fara a fi fost vreodata casatorita cu tatal acestuia.copilul a fost recunoscut de tata, poarta numele acestuia, dar este incredintat mamei (s-ar putea sa fie impropriu spus incredintat, pt ca nu a existat o hotarare judecatoreasca sau ceva de genul asta).poate mama sa paraseasca tara impreuna cu copilul, pe o perioada mai indelungata de timp, bine stabilita, fara acordul tatalui? multumesc anticipat
P.S. tatal nu plateste pensie allimentara, nu contribuie la intretinerea lui
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2009
cosmin_buc, utilizator
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 21:19, 6 Iunie 2009
Corectez: "... este nevoie de acordul expres al ambilor parinti ..." (nu soti). Scuze!
Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate

Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:

c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2009
romascanu, moderator
Se pare ca aveti dreptate avand in vedere ca L248/2005 modifica practic implicit L272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului deoarece este aparuta mai recent si este si o lege speciala privind libera circulatie.
In orice caz asta arata cat de putin corelat este sistemul normativ romanesc. Pentru edificare va citez art 18 al 2 din legea 272/2004:
(2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori sa iau copilul cu mine in strainatate.cum sa fac? stefania25 stefania25 Am trait cu un barbat timp de 6ani in concubinaj,din care sa nascut un copil.Iar el la recunoscut la nastere copilul poarta numele lui de familie.Dupa un an si ... (vezi toată discuția)
Mai e sau nu mai este valabila legea 272/2004 ?!? marcela31 marcela31 Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean strain magal magal Buna ziua! Am un baietel de 2 ani rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Copilul sta cu mine, este recunoscut de tatal lui si ii plateste pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)