avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Refuzul de a da informatii
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Refuzul de a da informatii

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca refuzul Primariei prin Directia Impozite si Taxe (invocarea OG 92/2003 art.11) de a arata daca o persoana are bunuri mobile sau imobile si asupra careia am castigat punerea de sechestru asigurator pentru un bun mobil , constituie :
- un act legal sau este o incalcare a cererii mele si dreptului meu - pentru ca am date sigure ca in ziua cand s-a dat decizia Tribunalului pentru instituirea sechestrului - bunul mobil a fost instrainat de debitorul meu .
Cum pot primi actul de care am nevoie - in cazul in care raspunsul primit a fost abuziv ? Prin plangere penala ? - pentru ca in contencios ar dura inca aproape 1 an de judecati !
Pot cere daune (primariei, serviciului Impozite si Taxe sau personei care a semnat raspunsul primit) - efectiv valoarea pe care debitorul are sa mi-o dea ?
Cel mai recent răspuns: farmec_ , utilizator 11:08, 8 Iunie 2009
Este refuzul autoritatii de a va rasunde in tremen de 30 de zile de cand aati inregistrat cererea si acum puteti face plangere pe contencios administrativ.
Art. 11
Secretul fiscal

(1) Funcţionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai deţin această calitate, sunt obligaţi, în condiţiile legii, să păstreze secretul asupra informaţiilor pe care le deţin ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.
(2) Informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:
a) autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege;
b) autorităţilor fiscale ale altor ţări, în condiţii de reciprocitate în baza unor convenţii;
c) autorităţilor judiciare competente, potrivit legii;
d) în alte cazuri prevăzute de lege.
(3) Autoritatea care primeşte informaţii fiscale este obligată să păstreze secretul asupra informaţiilor primite.
(4) Este permisă transmiterea de informaţii cu caracter fiscal în alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2), în condiţiile în care se asigură că din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice.
(41) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), cazurile de nerespectare a legislaţiei financiar-fiscale pot fi făcute publice prin mass-media.
(5) Nerespectarea obligaţiei de păstrare a secretului fiscal atrage răspunderea potrivit legii.

Norme metodologice:
Art. 11
11.1. In categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori documente prezentate de catre contribuabili sau orice alte informatii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.

Implicit, este legal. Dvs. nu sunteti subiect in raportul juridic fiscal respectiv. Acelasi lucru se refera si la sesizarile firmelor de recuperare creante, invocand legea disciplinei contractuale...
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2009
godspeed, utilizator
Facand o paralela :
Am cerut tot unei instiutii publice (cadastru) sa mi se dea extras de carte funciara pentru un imobil . Extrasul s-a eliberat si scria in detaliu cine este proprietarul si din ce se compune imobilul cat si ce sarcini are asupra lui.

Asta am cerut si eu Directiei Impozite si Taxe : sa spuna daca persoana debitoare (dovedita cu acte depuse) are bunuri si in ce constau ele cat si date despre bunul mobil pe care am titlu de sechestru asigurator .

Consider in continuare un abuz ca se invoca : secretul .... conform OG 92/2003 art.11 .

Eu nu am nevoie se mi se spuna ce valoare de impozitare are x sau y adica :" informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat " .

Stiu ca exista Lege 544/2001 cu accesul liber la informatii .

Aceea lege consider ca s-a incalcat prin evocarea lui OG 92/2003 art.11 - si cred ca o plangere penala ar fii indicata pentru acesti functionari cam prea zelosi .

Repet : Se putea oferii informatia daca o persoana are si ce bunuri are cat si informatia (ca si cadastru) despre cine este proprietarul unui bun .

Intradevar OG 92/2003 le interzice sa dea doar informatii referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat . Atat .

Eu asa o consider ! Voi ?
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
farmec_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Secretul profesional dorels dorels Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca agentul fiscal poate da informatii despre un contribuabil unei terte persoane, precum si actul normativ care ... (vezi toată discuția)
Secretul fiscal LEX PROFESIONAL CONSULTING LEX PROFESIONAL CONSULTING Se poate invoca de catre o primarie prin serviciu de specialitate secretul fiscal a \" functionarului public \"pentru a refuza sa raspunda la o adresa prin ... (vezi toată discuția)
Platitor de impozit casa meryliv meryliv Buna seara, Cum as putea sa aflu daca o persoana are in proprietatea sa un imobil, acesta nefiind din Bucuresti. Se poate afla de la Posta Romana din ... (vezi toată discuția)