In urma cu cateva luni am semnat un contract de voluntariat cu perioada de preaviz de 60 de zile lucratoare. Dupa mai multe luni de activitate am descoperit niste nereguli ingrozitoare si am hotarat sa renunt. Comportamentul celor din organizatie a devenit agresiv si au inceput sa ma ameninte. Desi contractul ar putea fi foarte usor anulat(multe nereguli, dupa cum am spus), eu vreau sa scap intr-un mod cat mai silentios cu putinta. De altfel mie contractul nu mi-a fost dat nici pana in ziua de azi, mi s-a spus sa depun o cerere si sa astept 30 zile in conditiile in care chiar in legea voluntariatului scrie ca ar fi trebuit sa primesc copia mea inainte de inceperea activitatii. Eu va intreb, desi am semnat, aceasta organizatie are voie sa mareasca in halul asta perioada de preaviz, avand in vedere ca in lege scrie 15 zile? Dupa 15 zile eu pot sa nu ma mai prezint folosind acest argument?
Art. 21 din Legea nr.78/2014:
Denuntarea unilaterala a contractului de voluntariat are loc la initiativa oricareia dintre parti, care se comunica si se motiveaza in scris. Conditiile denuntarii se stabilesc prin contractul de voluntariat, termenul de preaviz fiind de 15 zile.
Prin urmare, termenul e preaviz este un termen fix , acesta neputand fi marit sau micsorat prin vointa unilaterala a uneia dintre parti sau prin acordul partilor.
Litigiile izvorate din incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului de voluntariat se solutioneaza pe cale amiabila sau prin procedura de mediere iar, in caz de nesolutionare, de catre instantele civile.
Ma scuzati, insa revin cu o scurta intrebare. Si eu daca am semnat pe acel contract (in momentul initial, fiind in necunostinta de cauza ca aceasta perioada de preaviz nu are voie sa depaseasca 15 zile), nu se poate actiona impotriva mea, fiind totusi semnatura mea acolo?