avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune sau abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune sau abuz de incredere

Buna ziua,
va doresc, tuturor, un 2015 prosper si sanatate!

Va rog, respectuos, sa ma ''luminati'' in problema de mai jos:
Fiica mea a lucrat intr-un magazin, in care inventarul se facea din 3 in trei luni.
Angajarea in functia de lucrator comercial a fost facuta intre doua inventare. A lucrat aproximativ 3 luni. Inainte de primul inventar la care trebuia sa participe alaturi de toti angajatii, fiica mea si-a depus cererea de incetare a contractului de munca, intrucat isi gasise un alt job mai bine platit. I s-a aprobat cererea, cu acordul partilor si renuntare la preaviz, dar i s-a cerut suma de 3000 lei cu titlu de garantie , pt ca, in caz de lipsuri in inventarul ce urma sa se sfarseasca dupa incetarea contractului ei de munca, angajatorul sa fie ''acoperit''. Incetarea contractului a fost operata in decembrie 2012, inventarul a fost inchis in ian 2013.La inventar au fost lipsuri, care oricum fusesera , in sume variabile, de la un inventar la altul, inca dinaintea angajarii ei, informatie pe care am aflat-o recent de la contabilul angajatorului.
Suma de 3000 de lei, i-am dat-o eu,angajatorului, in calitate de parinte,iar administratorul, in calitate de angajator mi-a scris, semnat personal si stampilat, in decembrie 2012, un proces verbal de predare-primire a sumei, in care precizeaza ca el, subsemnatul in calitate de administrator al sc...srl, a primit suma de 3000 lei , cu titlu de garantie, de la mine , in calitate de parinte al angajatei xy. Dupa finalizarea inventarului, in ian 2013, aceluiasi adminstrator i-am solicitat un document pe care l-a semnat personal si stampilat, in care precizeaza ca nu are vreo pretentie prezenta, trecuta sau viitoare , in ce priveste activitatea desfasurata de xy in functia de lucrator comercial in cadrul respectivei sc...srl.
Precizez ca la incetarea contractului de munca, in decembirie 2012, fiica mea a semnat inclusiv statul de plata si fluturasul si lista de acordare a tichetelor de masa, drepturi ce i se cuveneau pt ultima perioada lucrata, dar care NU i-au fost inmanate(nici banii , nici tichetele) , fiindu-i retinute cu acelasi titlu de garantie.
In urma demertsurilor ulterioare, am inteles ca odata ce a semnat pt acele drepturi, nu mai pot fi revendicate, insa dorim recuperarea sumei de 3000 lei pe care i-am dat-o acestui administrator, prin proces verbal de predare -primire, in care s-a precizat ca suma a fost pretinsa cu titlul de garantie, intrucat, tot in urma demersurilor noastre, am aflat ca suma respectiva NU se regaseste in evidentele contabile ale respectivei perioade, ceea ce , noi apreciem ca demonstreaza ca am fost inselati cel putin cu aceasta suma de 3000 lei pe care acest administrator, sub pretextul inventarelor cu ''gauri'' dintotdeauna, ne-a pretins-o cu titlu de garantie dar si-a insusit-o in interes personal.
In acest moment dorim sa ii facem o notificare prin care sa cerem restituirea sumei de 3000 lei pe care i-am dat-o in decembrie 2012, iar intrebarea noastra este daca el nu intelege ''cu vorba buna'', noi avem temei legal pt a depune plangere penala in vederea recuperarii sumei respective? ( avem documentele originale semnate si stampilate de el, cele mentionate aici).
Intrebarea noastra este daca ne putem indrepta cu plangere penala pentru inselaciune si abuz de incredere, sau in temeiul altor prevederi legale,daca nu accepta de buna voie sa ne inapoieze suma de 3000 lei si daca suntem in termenele legale in care putem demara astfel de actiuni, avand in vedere ca suma respectiva a fost data cu titlu de garantie in decembrie 2012.
Cineva ne-a spus ca am putea sa solicitam inclusiv dobanzi pt suma respectiva.... dar noi vrem doar suma pe care i-am dat-o si atat.
Multumim anticipat pentru raspuns,
Toate cele bune,
Cu aleasa consideratie,
Maria Marinescu
(mariamarinescu2011@gmail.com)
Cel mai recent răspuns: Maria Adriana Marinescu , Consultant resurse umane 18:13, 12 Ianuarie 2015
Nu e nici inselaciune nici abuz in incredere.
daca nu va da banii vi-i puteti recupera printr-o actiune civila, e o imbogatire fara just temei
multumesc frumos pt raspuns, imi puteti spune articolul pe cod civil pt incadrarea de imbogatire fara just temei?
pare litigiu de munca…
pentru ca vreo suma sa fie retinuta cu titlu de garantie gestiune trebuie sa existe un contract in acest sens…
sesizati ITM (inspectoratul teritorial de munca) in prima etapa (nerestituirea sumelor constituite ca garantie e contraventie)… apoi instanta, daca mai este cazul;
consider ca e indicat sa consultati un avocat in mod nemijlocit pt ca pare destul de incurcata chestiunea…

din l 22/1969 priv angajarea gestionarilor
art. 16 ‘Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. [...]’

imbogatire "fara just temei" nu-i...
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
ContSters327136, utilizator
Multumesc frumos, insa incadrarea NU a fost ca gestionar/lucrator gestionar ci ca lucrator comercial. NU exista vreun act de retinere de garantie, nici aditional, nimic, nici nu a fost deschis la vremea aceea vreun cont special pentru retinere garantii, asa cum prevede legea. Tocmai de aceea am incercat sa aflu cum a fost gestionata ijn firma acea suma pretinsa si primita cu titlu de garantie si am aflat ca acea suma NU a fost prinsa in evidentele contabile in vreun fel; iar suma am predat-o administratorului - eu, in calitate de parinte al angajatei sale , fiind de buna credinta. De aceea inclin sa cred ca nu ITM-ul va solutiona ci actiunea penala sau poate cea civila, intrucat acest administrator efectiv ne-a luat banii sub acest pretext, dar nu i-a folosit in sensul pt care a pretins suma si nici nu a trecut-o in actele firmei. As vrea tare mult sa ma lamuriti ce demersuri sa fac, politie economica, parchet, instanta civila ?! insa in niciun caz ITM - nu poate fi litigiu de munca decat pe aspectul salariului pt care a semnat si nu l-a primit si acolo nu se poate face nimic, m-am informat la ITM. MUltumesc anticipat, sper sa ma descurcati.....
Seara frumoasa!
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani tinuti ca si garantie intr-un depozit horiacluj horiacluj Buna seara, Pana in data de 30 aprilie am lucrat intr-un depozit de materiale inox. Apoi mi am dat demisia. Timp de 2 ani cat am lucrat, mi s au retinut din ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru inventar daca demisionez mai devreme de 6 luni alysha alysha BUNA SEARA , VIN SI EU CU O PROBLEMA DACA MA POATE LAMURI SI PE MN CINEVA.2 LUNI JUMATE AM LUCRAT LA O FIRMALA CARE LA ANGAJARE PE LANGA CIM AM SEMNAT SI UN ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite magdanto magdanto Buna,firma la care am lucrat a inchis punctul de lucru in decembrie si pana acum am fost in preaviz.problema mea este ca nu am primit salariile din luna ... (vezi toată discuția)