Buna ziua,
este vorba de o situatie reala, persoana juridica cu sediul in Romania, numar de TVA inregistrat in registrul comunitar produce o casa de lemn in Romania si o monteaza in Germania. Beneficiarul e o persoana juridica la randul ei inregistrata in regimul comunitar cu un numar de TVA din Bulgaria care are un teren in Germania. Cum decurg toate actele, beneficiarul din Bulgaria plateste TVA firmei din Romania? Daca nu, plateste cineva TVA-ul in toata tranzactia, si la ce valoare? (valoarea din Romania, Anglia sau cred ca nu, dar poate TVA-ul din Germania?). E vreo diferenta de situatie daca firma beneficiara e din Anglia?
Va multumesc anticipat
Buna ziua,
nu s-a mai intalnit nimeni cu o situatie similara, nu are nimeni o idee ce as putea studia singur ca sa rezolv problema? Ca sa simplific situatia, pentru marfa care pleaca din Romania printr-o factura cu TVA 0 - o casa prefabricata in cazul acesta, trebuie platit TVA-ul in tara unde este firma cumparatoare rezidenta fiscal sau in tara unde se monteaza casa? Casa fiind construita intr-o a treia tara UE, schimba cumva asta datele situatiei?
Multumesc pentru orice informatie
Oricum ati privi situatia si orice persoane ar participa TVA-ul aferent cladirii este un TVA pe care statul german este indreptatit sa il primeasca. Firma care a prestat serviciul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania sau sa isi desemneze un reprezentant fiscal si sa colecteze TVA pe care sa il vireze statului german.
ART. 133 Locul prestării de servicii
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;
Multumesc de raspuns, ideea e ca firma care presteaza serviciul nu cunoaste legea iar de la Finante (Finante Gheorgheni) i s-a spus ca trebuie sa factureze cu 24%. E cineva interesat sa ofere suport contra-cost la problema, sa ofere suport la cum se redacteaza contractul / plateste TVA-ul si sa contacteze firma care presteaza serviciul si Finantele din Gheorgeni?
Tva intercomunitar
vio38
Cum factureaza o firma cu sediul in Romania o prestare de serviciu catre o societate dintr-o tara a a UE, pentru un serviciu prestat aici in tara? Se percepe ... (vezi toată discuția)