avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre unde radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre unde radio

Buna ziua,
De cateva luni, s-a hotarat schimbarea apometrelor clasice cu altele cu unde radio. La ultima afisare a intretinerii, in 2015, pentru luna decembrie, avand consumurile din luna noiembrie (exact asa scrie la avizier), am avut un soc. Se face ca pentru o garsoniera, 2 pers., cu apometrele schimbate in octombrie (in octombrie locuindu-se f. putin acolo), cu intretinere afisata pentru consumurile lunii noiembrie (o sa lamuresc situatia cu administratorul, daca ce se afiseaza reprezinta consumurile la zi, adica pana in momentul afisarii sau sunt consumurile doar pentru luna noiembrie, cum scrie clar in titlul listei de plata a intretinerii) apar consumurile: 70 mc apa rece si ~115mc apa calda. Apa se inchide, dupa ce e folosita, adica nu curge continuu, reclamatii pentru inundatie n-am avut, in cazul in care ar fi fost sparta o teava, teava care ar fi trebuit sa fie sparta pe portiunea de dupa apometru, ca acesta sa poata inregistra, tevile sunt schimbate relativ recent, apa s-a folosit cu atentie, probleme cu apometrele clasice nu am avut. Banuiesc ca apometrele sunt de vina, ramane sa cercetez mai in amanunt. Apometrele au 10 ani garantie. Cum procedez eu acum? Daca se constata ca aparatul e de vina, necesitand schimbare, care e de fapt valoarea reala pe care am consumat-o? Daca administratorul imi zice, nu stiu nene, vorbeste cu firma de apometre, ca aia au declarat atat. Stiu ca pot depune niste cereri prin care sa solicit modalitatea de calcul pentru apa calda, rece, caldura. Am intretinere de plata la o garsoniera egala cu una pentru un apartament cu 4 camere, 8 persoane. Mai stiam ca pot contesta valoarea intretinerii in termen de ceva zile de la afisare. Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: eldeee , utilizator 10:14, 15 Ianuarie 2015
Ei, asa mai vii de-acasa... Ganditi-va la noi, noi cei care lucram practic cu aceste informatii (index nou-index vechi= consum - in mc, desigur)...
Ramane acum sa va clarificati celelalte informatii, sa aflati care este cauza acelor salturi ale costurilor la intretinere. Acest lucru il puteti face prin discutii amiabile cu administratorul si prin intelegerea mecanismelor specifice as. proprietari, a regulilor si regulamentelor aprobate, prin implicarea efectiva in conducerea as. prop. (membru in com. ex.).
"Omul de rand" nu se implica prea tare in aceste chestiuni, practic ii sunt straine complet aceste mecanisme si doar atunci cand asupra lui se revarsa o asemenea chestiune, incepe sa puna intrebari in stanga-dreapta, cand raspunsul este la indemana lui, la doi pasi... Ca ati intrebat in forum, va asigur ca nu este nicio problema, insa, asa cum am spus, o discutie cu administratorul v-ar fi clarificat nedumerirea.
In fine, mai discutati cu cei de la asociatie, mai uitati-va la discutiile de pe forum si poate ne mai tineti la curent cu mersul lucrurilor. Incercati sa discutati si sa observati daca montarea apometrelor "cu radio" au vreun avantaj practic, adica diferentele care apareau inainte de montarea acestora s-au micsorat - ca si noi am vrea sa montam asemenea sisteme. Chestiunea care ne retine acum este ca apometrele cu radio, cat si citirea acestora se face printr-o firma, ceea ce noua nu ne convine deoarece:
- citirea apometrelor proprietarilor nu se face exact in acelasi timp cu citirea apometrelor de bransament;
- firma care gestioneaza aceasta afacere pretinde o taxa lunara de 2 lei/apometru;

Practic vom cauta sa ne implementam singuri tot sistemul ( de fapt costurile suplimentare vor fi cele legate de procurarea dispozitivului de citire radio), sa nu mai depindem de altii.
Greutatea consta in reticenta oamenilor si a faptului ca unii dintre ei si-au procurat apometre noi, relativ curand si noi venim cu pretentii de schimbare a apometrelor...
Citirea apometrelor prin radio le poate face administratorul, nu este nevoie de o firma specializata ca in cazul repartitoarelor....
E chiar simplu de verificat un apometru. Luati o galeata si masurati cati litrii intra in ea cu un etalon si marcati. Apoi o umpleti de la chiuveta citind apometrul inainte si dupa. Din cate stiu apometrul are gradatie de litrii. Daca are probleme asa de mari ar trebui sa inregistreze de cateva ori consumul real. Cateva zile cititi zilnic (la aceeasi ora) apometrul ca sa verificati consumul zilnic mediu. Notati totul.
Intotdeauna exista diferente intre metrii cubi consumati pe apometrul de bransament, pe care se face facturarea si totalul metrilor cubi dati de apometrele de apartament, a caror precizie este mult mai slaba. Acestea au clasa A, de regula, iar cele pe care se face facturarea sint de clasa C. de regula diferenta este cam de 50%. Adica daca apometrele de apartament arata total pe scara de 100 metri cubi, cel de bransament arata cam 140-150. Diferentele se datoreaza si altor factori: daca stati la bloc cu 4 etaje, citirea se face numai la 3-4 luni (cel de bransament) iar facturarea se face estimat. Adica furnizorul citeste apometrul mare de bransament la trei luni. Asa ca nu are cum sa corespunda cu total factura. Furnizorul factureaza ceea ce indica contorul de bransament, nu tine cont de ce indica apometrele de apartament. La blocurile care au 10 etaje, au si hidroforizare, iar atunci se citeste electronic in fiecare luna, dar si atunci ramine apa in plus. Cam 25-50%. Asa ca administratorul trebuie sa puna apa aia undeva, tot la locatari. Egal la apartament, pe persoane, sau procentual pe consum. Adica suma de plata pentru 150 metri, de ex, o imparte la 100 metri. Nu are cum sa faca altfel. Deoarece el trebuie se treaca pe lista VALOAREA TOTALA A FACTURII, care trebuie incasata de la locatari si platita. Altfel, se taie apa.
@danvelea-70,
Intotdeauna exista diferente intre suma apometrelor din apartamente si apometrul general dar aceste diferente sunt uneori pozitive si alteori negative.
Diferentele datorate clasei de precizie sunt nesemnificative. De peste 5 ani noi reusim sa acoperim valoarea facturii furnizorului fara ca proprietarii sa plateasca ceva in plus, fara a modifica pretul unitar al apei consumate... Pe listele noastre de plata o sa vedeti ca metrul cub de apa este de 6,9 lei adica atat cat este si pe factura furnizorului.
Acele diferente de 50%, asa cum spuneti, sunt extrem de rare si se intampla doar in cazul unor avarii mari la instalatia comuna de aplimentare si nu au nici o legatura cu diferenta de clasa a apometrelor.
Citirea apometrelor din apartamente se face luna dde luna iar furnizorul citeste apometru general lunar, in ultima saptamana a lunii. Doar energia electrica se citeste la 3 sau 6 luni asa cum spuneti dumneavoastra. Apa se citeste luna de luna.

Totusi, in cazul unor diferente constatate intre cantitatea de apa facturata si cea consumata conform apometrelor individuale, comitetul executiv decide cum se repartizeaza, cum se suporta aceasta diferenta. Poate adopta un regulament de gestionare a apei, cu date, termene, mod de repartizare pentru cei unde nu se cunoste indexul, avarii s.a.m.d.
Acest regulament se aplica tuturor proprietarilor iar administratorul in baza acestuia poate repartiza diferentele pe consum, avand in vedere mai multe criterii: pret unitar, numar de persoane, cota indiviza...., in asa fel ca fie relativ mai usor de suportat.
Sigur ca orice diferenta mai mare (de exemplu peste 10%) trebuie sa alarmeze administratoru, presedintele, instalatorul, care vor cerceta si cauta cauzele acestor diferente. Asa se pot lua deciziile de a se face revizia instalatiei pe anumite tronsone, pe intregul bloc, verificarea metrologioca a apometruluimgeneral ori a celor din apartamente...

Prin asemenea masuri, repet, noi nu avem diferente semnificative de peste 5 ani. Iar micile diferente se regularizeaza de la o luna la alta.

Alte discuții în legătură

Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli apa fara apometru AthenAzcv AthenAzcv Buna, Problema mea sta in felul urmator, eu locuiesc in singurul apartament din bloc care nu are instalat apometre pt apa rece, doar la apa calda (toti ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)