avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post

Buna ziua,
va rog daca se poate sa ma ajutati , am nevoie urgent de un sfat in problema urmatoare: sunt angajat pe un post de conducere la o institutie de stat ( regie autonoma ) si postul meu a fost desfiintat printr-o organigrama de reorganizare facuta de director. Nu am primit preaviz si nici nu am semnat nimic. PRintr-o decizie ulterioara, am fost numit prin decizie interna si cf art 17 alin 1 lit d si art 41 alin 3 din codul muncii pe un post nou infiintat pe perioada determinata pana la o evaluare interna a personalului ( scopul nu e cel real, de evaluare ci de obtinere a concedierii ). Precizez ca nu am semnat nici un act aditional sau altceva. Este legala procedura lor ? Ce se poate face in aceasta situatie ? Care e situatia mea acum, sunt angajat pe perioada nedeterminata pe un "post desfiintat" cf contractulu imeu de munca ? sau pe perioada determinata pe acest post nou infiintat pt care nu am semnat nici un act aditional sau altceva ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:54, 7 Iunie 2009
1. In Codul muncii nu exista art.17(1) lit.d). Poate art.17(2) lit.d).
2. Conform art.41(1) din Codul muncii, CIM poate fi modificat numai prin acordul partilor (exceptiile fiind delegarea si detasarea care se pot face unilateral de catre angajator dar numai in anumite conditii cerute de lege).
3. Angajatorul poate modifica organigrama in functie de necesitatile de performanta ale unitatii. In acest caz postul dvs. se desfiinteaza (art.65 din Codul muncii) si puteti fi concediat (tot in baza art.65 din Codul muncii).
4. Vedeti insa ca angajatorul nu va vrea indepartat din unitate si va ofera un alt loc de munca (!?).
5. Daca este adevarat ce spuneti in legatura cu motivul real al desfiintarii postului dvs. sa stiti ca nu e o inventie pe plan local. Din 1990 si pana azi au folosit-o toti politicienii nostri. La fiecare alegeri generale se modifica denumirile ministerelor si institutiilor pentru a concedia pe unii si a angaja pe altii (dar asta nu va foloseste la nimic).
6. Daca dvs. nu veti fi de acord cu modificarea CIM angajatorul nu va avea alta solutie decat sa va concedieze.
7. Dupa ce primiti decizia de concediere puteti sa dati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Dar trebuie sa dovediti ca desfiintarea postului v-a vizat pe dvs. si nu bunul mers al unitatii.
8. Banuiesc ca angajatorul e uns cu toate alifiile si va respecta procedura legala pentru a nu pierde un proces cu dvs.
9. Reveniti cu noutati, cand le aveti!
Are directorul RA competenta de a modifica organigrama RA? Nu este nevoie de aprobarea Consiliului de Administratie pentru asa ceva?
Chiar daca i-ar fi fost delegata aceasta competenta, desfiintarea postului trebuie facuta printr-o decizie pe care o puteti contesta in termen de 30 de zile de la comunicare.
Tot prin acea decizie angajatorul este obligat sa va anunte ce alte posturi compatibile cu pregatirea dvs. mai exista in unitate, si dvs. puteti opta pentru unul dintre ele. Daca alegeti unul din celelalte posturi existente, se incheie un act aditional la contractul dvs. de munca si se schimba functia.
In niciun caz nu se poate proceda in felul in care s-a facut cu dvs.
Va sfatuiesc sa notificati RA despre ilegalitatea masurii dispuse, si sa le puneti in vedere ca in cazul in care nu se va reveni asupra deciziei de numire pe alta functie, ii veti actiona in judecata.
Puteti sa contestati aceasta masura ilegala la Tribunalul in raza caruia domiciliati, fara taxa de timbru.
Succes!
Decizia de modificare a organigramei e aprobata de consiliu. Evaluarea postului pe care am fost numit temporar este data tocmai pt a putea gasi o portita de a obtine concedierea "legal", si nu pt ca ma vrea in unitate. Momentan n-am primit decat decizia de numire pe postul temporar si decizia prin care sunt instiintat ca va avea loc evaluarea in data de ... Ce se poate intampla daca intru in concediu medical si nu ma prezint la evaluare din motive medicale ? Ma poate da afara pe acest motiv ? Sau cat timp sunt in cncediu medical nu ma poate concedia ( desi acum inteleg ca sunt pe perioada determinata pana la evaluare )?
Practic angajatorul decide unilateral desfiintarea postului si numirea pe post temporar (pasul urmator fiind concedierea ) fara ca angajatul sa poata face ceva...si asta legal ?! fara preaviz, fara act aditional semnat...doar cum a intuit Dl. tudorvaleriu - "pe motive politice". contractul meu de munca mai e inca in vigoare pe perioada nedeterminata ( neavand inca act aditional ) insa pe un post desfiintat ?
multumesc anticipat pt sfaturi
1. CIM pe vechiul post nu inceteaza decat daca se emite decizia de concediere.
2. Decizia de numire pe postul nou nu este un CIM ci o decizie de numire temporara pe un alt post (!?). Deci dvs. sunteti sub executarea CIM initial.
3. In timpul concediului medical nu va poate concedia (art.60(1) lit.a) din Codul muncii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intocmire dispozitie mixer mixer se da urmatoarea situatie: un angajat cu cim nedeterminat pe o anumita functie de ex .contabil da concurs pe un post de director economic si este numit in ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii dupa ccc 13ramona 13ramona Buna ziua, In luna octombrie 2013 va trebui sa ma intorc la locul de munca dupa concediul de 2 ani de maternitate. Mi s-a ocupat locul de catre o colega pe ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in timpul detasarii Sesmar Sesmar Buna ziua, va rog sa va exprimati o opinie juridica referitoare la legalitatea desfiintarii unui post de lucru in perioada detasarii, mutarea angajatului pe ... (vezi toată discuția)