avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lucru in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lucru in strainatate

Am lucrat in strainatate si anume in Israel cu contract de munca la o firma de mase plastice in jur de 11 ani.Intrebarea mea este:pentru acesti ani primesc pensie si daca da de acolo sau in tara?

Acum lucrez in Suedia sezonier(4 sezoane) in agricultura si platesc impozit statului suedez .De aici pot primi pensie?Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:37, 22 Ianuarie 2015
imi cer scuze pentu emoticon(:P)din greseala am tastat in loc de p.
1. Persoanele care au muncit in Israel vor putea primi în România pensia calculată prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în ambele ţări, acest lucru fiind reglementat printr-un acord în domeniul securităţii sociale.

Acordul permite recunoaşterea şi totalizarea perioadelor de asigurare realizate în România şi Israel pentru acordarea pensiei. Aceste perioade sunt luate în considerare chiar dacă au fost realizate înainte sau după intrarea în vigoare a acordului.

Acordul de securitate socială se aplică legislaţiei române în cazul pensiilor pentru limită de vârstă, invaliditate şi de urmaş, ajutorului de deces şi alocaţiei de stat pentru copii. La nivelul legislaţiei israeliene, acordul se aplică în ceea ce priveşte asigurarea pentru bătrâneţe şi urmaş, asigurarea pentru invaliditate şi asigurarea pentru copii şi vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legislaţiei unuia sau ambelor state, precum şi membrilor de familie şi urmaşilor acestora.

Prin urmare, primiti pensie si pentru perioada lucrata in Israel.

2. Pentru Suedia
Legea nr.263/2010:
Art. 19

(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.

Asadar, persoanele care au lucrat in Romania si intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European beneficiaza de pensie comunitara. Aceasta se stabileste prin cumularea tuturor perioadele lucrate.

Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Si se stabileste automat sau trebuie sa prezint documente ?Daca da ce trebuie sa fac si unde sa ma prezint?Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Trebuie obtinut din Suedia formularul E 207.

Sau la depunerea dosarului de pensie in tara mentionat faptul ca ati lucrat si in Suedia si Israel.
Pentru Suedia, după ce instituțiile competente ale statelor membre implicate își comunică, prin intermediul formularelor standard de legătură, toate informațiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate și/sau celeilalte/celorlalte instituții competente.

Pentru detalii mai exacte va puteti adresa Casei Nationale de Pensii Publice- Direcția Relații Internaționale:
email - dre.cnpas@cnpas.org
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca dorianztd dorianztd Va salut, tatal meu a lucrat in Israel in perioada 1996-1999 in constructii, ca angajat legal la o firma de acolo , as dori sa stiu cum pot obtine ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru munca prestata in israel isty1981 isty1981 Buna ziua, in perioada 1999-2004 am lucrat in Israel cu acte in regula, am platit si taxele si impozitele catre stat. Am inteles, ca, conform Legii 150 din ... (vezi toată discuția)
Vrea sa recuperez vechimea de 5 ani israel Croitoru Radu Croitoru Radu Cum sa recuperez ani de vechime de Israel sunt Croitoru Radu (vezi toată discuția)