avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua

am si eu o nelamurire........mi-am cumparat un apartament pe numele meu, fiind necasatorita,de cateva saptamani m-am mutat cu prietenul meu impreuna in apartamentul meu,el nu a contribuit cu absolut nimic,a venit doar cu hainele si atat,la asociatie am hotarat sa il trec fara sa ai fac mutatie la mine,vreau sa stiu peste ani el are vreun drept asupra apartamentului????? multumesc mult
nu.
Drepturile lui nu se schimba si daca ii faceti mutatie. Legal ar fi sa-i faceti, altfel e contraventie. A lui.
Totusi, ar avea drept in viitor doar la imbunatatirile la care contribuie. De exemplu, daca luati o centrala impreuna, daca inlocuiti geamurile impreuna etc. Cand spun impreuna ma refer ca amandoi contribuiti la ele, material sau cu forta de munca.
Multumesc mult pentru raspuns....as mai vrea sa stiu se poate face un act ceva in care sa specific ca toate bunurile din apartament au fost luate si factute in timp cat nu am fost cu el...exista un act anume????
Bunul imobil are calitatea de bun propriu.


Asadar, situatia juridica a acestuia nu va comporta modificari , indiferent de durata relatiei de concubinaj.



Bunul imobil ramane propriu,chiar daca relatia de cuplu va fi concretizata intr-o casatorie.


Numai dumneavoastra puteti modifica situatia acestuia, spre exemplu, prin incheierea unei conventii matrimoniale.



Sau prin transferul dreptului de proprietate, cu titlu gratuit sau oneros.


In cazul in care sunt efectuate anumite acte de conservare, care conduc la sporirea valorii de circulatie a bunului, concubinul dumneavoastra are un drept de creanta, valorificabil respectand termenul general de prescriptie, de trei ani, aplicabil in speta.



Asadar, sumele de bani investite la sporirea valorii de circulatie a bunului proprietate exclusiva a dumneavoastra pot fi valorificate in fata instantei de judecata, cu mentiunea ca intinderea dreptului de creanta trebuie demonstrata de mijloace de proba.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietar imobil cumparat in timpul casatoriei de catre ambii soti _Oana_ _Oana_ Buna seara! Va rog sa ma ajutati in ceea ce priveste clarificarea unei situatii jur : impreuna cu sotul meu am cumparat in timpul casatoriei un imobil, dar ... (vezi toată discuția)
Divort alinamirel22 alinamirel22 Sunt casatorita de 2 ani si am hotarat sa divortez,nu avem copii impreuna dar as vrea sa stiu daca am drept la apartament.In anul 2009 el a cumparat un ... (vezi toată discuția)
Concubinaj mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)