avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbul de terenuri fara documente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbul de terenuri fara documente

Buna ziua,

Ma aflu intro situatie disperata!
In urma cu 60 de ani , cand inca nu eram nascuta, parinti meu au facut un schimb de terenuri cu familia x fara acte insa. X detinea o suprafata mai mare de teren parintilor mei cedandu.le 2400 mp. Parinti mei au facut casa si au lucrat terenul fara nici o problema. Intre timp parinti mei au decedat la fel si fam x. In fam x au aparut dispute pentru mostenire intre mostenitori! Uneia dintre nepoate revenindu.i terenul in care ma aflu si eu pe o parte din suprafata. Mostenitorul lui x a vandut in urma cu 5 ani restul terenului. Acum a venit cu pretentii si pentru 1000 mp din terenul pe care ma aflu, pentru restu si eu detin titlu emis dupa 90. Doamna nu vrea sa accepte faptul ca intre parintii nostri
au facut un schimb amiabil si doreste bani....de terenul pe care familia mea l-a dat la schimb nu se mai stie nimic. Exista martori care stiu de existenta acestui schimb pana la aceasta mostenitoare nimeni nu a mai pretins drept. Va rog sa imi spuneti ce sanse am in cazul unui proces? Va multumesc anticipat!!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
AdrianaMoise, utilizator
Aveti vreun act de mana cu schimbul, reiese de pe la Primarie de la rol agricol, fiscal, de cele doua terenuri? Puteti sustine cu ceva situatia?
Cred ca ar trebi facute verificari daca nu aveti documente, vazute istoricele de rol etc.
Nu exista nimic scris de mana din pacate! In acele timpuri, cuvantul valora inca!
Dupa cum am spus exista inca martori in viata si cel mai probabil si la primaria din localitate exista ceva documente numai ca si cei de la primarie sunt implicat in problema.....in momentul in care s-au emis titlurile de proprietate pentru ceilalti 2 vecini li s-a dat din acelasi teren asupra caruia mostenitoarea lui x detine act. Pe acelasi teren sunt 2 cadastre si 2 titluri de proprietate iar in ceea ce priveste terenul dat la schimb nu mai exista. Cei de la primarie sustin ca ar trebui sa ne intelegem cu doamna , intr-un cuvant sa ii platim evitand astfel problemele lor cu doamna! Mostenitoarea x este procesomana cu acte de aceea va rog sa imi spuneti ce optiuni am eu .Din pacate nu ma aflu im posibilitatea de a plati si nici nu este corect acest lucru. Ce pot face?De unde sa incep?
Nici eu nu ma pot exprima in termeni legali deoarece nu detin astfel de cunostinte, pana acum nu m-am lovit de astfel de probleme.
Situatia pe scurt este ca detin o anumita suprafata dintrun teren din 1952, pentru suprafata totala mostenitori familiei cu care sa facut schimb au deschis procese intre dansi dupa ani 2000 , unuia dintre ei i-a revenit terenul intre timp a facut si acte pentru intreaga suprafata.......a vandut o parte din teren iar acum doreste sa ii platesc bucata care figureaza la mine, la fel si ceilalti 2 vecini dintre care unul detine de asemenea cadastru si intabulare.

Va multumesc!

Intai cautati terenul, ca nu s-a evaporat. Mergeti cu toate actele pe care le puteti aduna la un avocat. Incercati o negociere.
Ati fi uimit daca va spun ca ati folosit termenul corect;) ,la fel si documentele legate de acesta la primarie!!!! Nu se poate o negociere deoarece cealalta parte doreste banii si nu putini iar terenul nu face atat cat se cere .....incurcaturile sunt si de la autoritatile locale si de aceea nu se doreste clarificarea situatiei!
De aceea revin cu intrebarea ce pot face doar cu martori, fiind tot ceea ce pot prezenta in instanta cat si o adeverinta prin care pot demonstra ca am folosit si ca am achitat impozitul pentru acest teren din totdeauna?
In principiu stiu ca trebuie sa caut acte, acestea nu exista in cazul schimbuluim pentru ca nu s-au facut efectiv. Insa va rog mult sa ma trimiteti undeva in lege, sa pot cauta ceva in apararea mea. Terenul nu valoreaza o avere si nici nu este o suprafata pozitionata foarte bine insa acesta reprezinta tot ceea ce am si faptul ca ma tezesc dupa 60 de ani intr-o asemenea situatie este ingrozitor. Viata intregi mele familii este data peste cap peste noapte!
Va multumesc pentru raspuns!
Din pacate exprimarea mea lasa de dorit. Nu detin nicio baza la capitolul legi si termeni legali de aceea nu pot prezenta situatia cta mai clar juridic.
De aceea revin cu intrebarea ce risc in cazul unui proces. Partea cealalta detine acte pe teren de cativa ani eu folosesc terenul de 60 de ani in urma unui schimb amiabil intre parinti nostri.
Exista martori in viata care pot sustine acest fapt! Partea cealalta detine acte in urm unui proces cu ceilalti mostenitori din familia sa!!
Ce sanse am si unde pot sa caut sa ma informez mai bine cel putin!
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
AdrianaMoise, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb de terenuri AdrianaMoise AdrianaMoise Buna ziua, Va rog sa imi dati cateva sfaturi legate de urmatoarea situatie. Bunicii materni, in anul 1950 au facut un schimb de terenuri cu o suprafata de ... (vezi toată discuția)
Mai este posibila rectificarea sau anularea titlului de proprietate? grigorestelian grigorestelian Bun gasit! Din cauza comportamentului obraznic al unor persoane din familie, m-am decis sa incerc marea cu degetul. Am urmatoarea speta: Exista 3 frati: ... (vezi toată discuția)
Pamant tudor09 tudor09 am un teren de 1000mp pe care il detin de 21 ani impreuna cu tatal meu care din pacate de 8 ani a murit . Pe acest teren nu am acte deoarece in urma cu 10 ani ... (vezi toată discuția)