avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalitati chiar daca esti cu obligatiile la zi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalitati chiar daca esti cu obligatiile la zi

Sunt cu plata obligatiilor la zi dintotdeauna. Nelamurirea mea este legata de faptul ca suma de plata include si o valoare colectata de la mine pentru a acoperi penalitatile de intarziere a platilor catre furnizorii asociatiei. Nu inteleg de ce si as dori sa stiu daca este lagal sau nu.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:11, 15 Ianuarie 2015
Penalitatile reprezinta o sanctiune pentru cei care achita cu intarziere obligatiile de plata.
Daca dumneavoatra ati platit la termen obligatiile, este logic ca nu trebuie sa fiti sanctionata.
Asadar, penalitatile ar trebui sa se imparta intre datornici, proportional cu datoria fiecaruia.
Asociatia de proprietari are dreptul legal sa aplice penalitati,in temeiul disp
L nr 230/2007 art 49
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Aveti dreptul sa solicitati presedintelui de asociatie clarificarea situatiei,in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 si HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
ynocentta, utilizator
Trebuie vazut cine se face vinovat de plata acelor penalizari catre furnizori: pot sa fie cativa restantieri, poate sa fie administratorul care nu a platit la timp facturilor, desi avea sumele necesare sau poate sa fie un management general defectuos.
Asa cum afirmati, nu ar trebui sa platiti acele sume cu titlu de participare la penalizarile furnizorilor ...
regatzeanu a scris:
Nu inteleg de ce si as dori sa stiu daca este lagal sau nu.

Intrebati administratorul sau presedintele asociatiei de ce vi s-au pus in sarcina penalizari de plata.
Apoi poate ne spuneti si noua ce v-au explicat.
La prima vedere nu este legal sa aveti de plata penalizari daca nu sunteti ori nu ati fost restantier catre asociatie. Dar explicatia primita de la administrator ar putea scoate la lumina alte necazuri pe care le-ati avut dumnevoastra in asociatie. Poate nu dumneavoastra personal, poate nu recent, poate vreo restanta veche, vreun proces pierdut cu un furnizor pentru o datorie veche a asociatiei....
Reveniti cu amanunte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Restanta la intretinere omideo20 omideo20 Buna seara.Mama mea are o datorie la intretinere de 5500 lei.Eu vreu sa platesc suma restanta la intretinere dar administratorul imi scrie chitanta si pentru ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam datoriile adunate din cauza administratorului de asociatie? petronela_gav petronela_gav Buna ziua! Am infiintat o asociatie de proprietari pentru o singura scara, 29 apartamente. Ne-am \\"desprins\\" din vechea asociatie din noiembrie 2012, cu ... (vezi toată discuția)