Aproximativ in anul 2005 am incheiat un contract de furnizare cablu TV , in derularea caruia nu am avut restante si neintelegeri. In 2010 cineva de la mine din casa a fost contactat telefonic si intrebat daca vrea sa continue contractul , va primi o reducere a taxei lunare de 50% pentru 3 (6luni) si a raspuns afirmativ, urmatoarea factura fiind intradevar redusa. La mai putin de 1 luna apare la usa noastra un reprez.al altei firme care ne face o propunere si mai tentanta, mai ieftina si mai buna calitativ si zice ca se ocupa el de rezilierea cu cealalta firma, indicandu-ne totodata Leg.prot.consumatorului din 2009 in care un articol precizeaza ca este ilegala orice clauza contractuala care ar obliga consumatorul contractului sa-l prelungeasca peste un termen fix (cred ca 2 ani max).
Ne-am mutat la noua firma de cablu si in luna respectiva m-am prezentat la ghiseul vechii firme pentru a depune notificarea renuntarii la contract si pentru a achita ultima factura, eventual in plus si reducerea aplicata. Cucoana de acolo nu prea a vrut sa incaseze banii (era o suma relativ mica sub 40 lei), precum ca tre sa vorbesc nu stiu cu cine...si ca trebuie sa achit undeva la aproape 300 lei asa numite despagubiri pt renuntarea inainte de termen la contract , etc..etc. Bineinteles ca nu am marsat la asa ceva si am lasat-o balta..
Dupa cca.2 luni am primit o serie de notificari de la firma reziliata..cu sume, penalitati, amenintari mai mult sau mai putin mascate, pe care le-am dat direct la gunoi, urmand cca. 1 an liniste, dupa care alta : Iarasi o notificare de la nu-s ce firma de avocatii si fii specializati in recuperari creante care cereau numai cca. 240 lei (au mai "taiat" ceva de la 300 initiali)..la gunoi si cu astia inca un an liniste dupa care alta de la alta nu-s ce SC..SRL care a cumparat creanta si ma soma cu niste hartii facute pe imprimanta, fara semnatura si stampila oficiala-ca si primele de altfel) cu aceeasi poveste dar numai vreo 98 de lei (aproape ca am fost tentat sa platesc ca sa scap de ei-sunt genul care atunci cand ia salariul intati platesc toate facturile si pe urma vad cat mi-a mai ramas de mancare si altele)..iarasi peste 1 an pauza iar acum ghiciti: a patra firma cu un nume cu rezonanta de banca- "Departament Colectare Amiabila" (!!!!) imi zice ca a cesionat datoria si tre sa le dau 195 lei , (astia au dublat-o pe ultima varianta) ..titlu : "SOMATIE REPETATA DE PLATA"..bla bla bla .. format de facturi curente ca la gaze, curent, etc apoi cu rosu "ACHITATI INTEGRAL IN TERMENUL MENTIONAT PENTRU A EVITA PENALITATILE!", pe verso "DICTIONAR DE TERMEN" (cu litere mari rosii) : etic (cat pe ce sa scriu "etilic") ; procedura legala ; factura;lege, datorie,datornic, acuzat,neachitat, executa, procedura de executare, comanda de executare, lichidare, colectare, si la baza un mandat postal gata completat doar sa-l duc la Posta si sa depun banii si deasupra titlu mare :"PLATITI ACUM!"
1. Toata treaba asta e o procedura legala, etica si corecta sau o borfaserie "cu staif" ?
2. Ce ar trebui sa fac in continuare :
A- sa o arunc direct la gunoi sunt foarte tentat)
B- sa fac o plangere la politie pentru (am un mare lapsus/lipsus) psihica
C- sa depun in contul specificat , in semn de abordare amiabila a problemei, redutabila suma de 1 leu, urmand sa mai completez cu inca 1 leu peste jumate de an, sau 1-2 ani...(cu conditia sa nu cesioneze si astia "datoria" care deja e la "mana a 4-tra")
Mentionez ca acum 5-7 ani in urma m-am prezenta la ghiseu personal sa platesc serviciile pentru 15 zile dupa ce am facut notificarea de reziliere (cred ca si pe cale telefonica) si eventual diferentele dintre facturile normale si cele reduse de care beneficiasem si am fost refuzat , cerandu-mi-se in schimb o suma ce reprezenta cred ca facturile pe inca 8 luni din anul prelungit telefonic si neconsumat(reziliat) deci o suma pentru servicii pe care nu le-am primit niciodata.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi si sugestii!
Cel mai recent răspuns:
gi-jane2 , moderator
06:49, 15 Ianuarie 2015