avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 57 alin 4 nulitatea unei clauze se inlocuieste cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 57 alin 4 nulitatea unei clauze se inlocuieste cu dispozitiile legale

Nu inteleg prea bine ce inseamna asta.
Art. 57. [nulitatea contractului individual de muncă]
În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.

Instanta nu a fost de acord sa constate nulitatea, pt ca a zis ca e tardiva dupa incetarea CIM.
Dar eu nu am asadar nevoie sa constat nulitatea, daca ea e de drept acoperita prin prevederile CM aplicabile??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:53, 15 Ianuarie 2015
Cauza a fost declarat nula de catre instanta de judecata?
Nu a fost declarata nula pt ca instanta a considerat cererea de constatare a nulitatii ca tardiva, fiind depusa dupa terminarea CIM.
Totusi, clauza este automat nula pt ca constituie o renuntare la un drept stabilit de CM
Este opinia dvs si nu a instantei . Atat timp cat nu a fost constatata nula de catre instanta, cauza este legala.
Atata vreme cat contravine legii, este ilegala, indiferent daca instanta se pronunta sau nu:
Art. 38 Codul Muncii: Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Art. 11 Codul Muncii: Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.
Art. 238. alin (2) Codul Muncii: Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
Art. 57 alin (4) Codul Muncii: În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
Sunt doar niste texte de lege pe care oricine le poate citi , dar care nu au fost materializate intr-o actiune in instanta.

In afara de instanta de judecata , nu cred ca suntem in masura a constata sau nu legalitatea unui act. Emitem doar pareri sau supozitii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare carte de munca retroactiv Florin19775898 Florin19775898 Buna ziua, Exista vreo solutie pentru a anula complet o carte de munca deschisa in aprilie 2018? Multumesc (vezi toată discuția)
Contract de munca nesemnat teisoara teisoara Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca un contract de munca ,inregistrat REVISAL,conform cu originalul,dar,nesemnat de beneficiar poate fi declarat NUL ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lovit de nulitate marianconta marianconta Buna ziua. Am un contract de munca incheiat cu data incepere 01.03, transmis revisal corect, dar nu am analizele medicale. De fapt, analizele medicale au fost ... (vezi toată discuția)