Nu inteleg prea bine ce inseamna asta.
Art. 57. [nulitatea contractului individual de muncă]
În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
Instanta nu a fost de acord sa constate nulitatea, pt ca a zis ca e tardiva dupa incetarea CIM.
Dar eu nu am asadar nevoie sa constat nulitatea, daca ea e de drept acoperita prin prevederile CM aplicabile??
Nu a fost declarata nula pt ca instanta a considerat cererea de constatare a nulitatii ca tardiva, fiind depusa dupa terminarea CIM.
Totusi, clauza este automat nula pt ca constituie o renuntare la un drept stabilit de CM
Atata vreme cat contravine legii, este ilegala, indiferent daca instanta se pronunta sau nu:
Art. 38 Codul Muncii: Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Art. 11 Codul Muncii: Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.
Art. 238. alin (2) Codul Muncii: Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
Art. 57 alin (4) Codul Muncii: În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.