avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata pe perioada stagiului de cotizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata pe perioada stagiului de cotizare

Buna ziua,

In situatia in care am 15 zile conceidiu fara plata in decursul unei luni din ultimele 12 luni (mai detalit, cu o luna in urma), in ce masura imi afecteaza acest lucru asupra stagiului de cotizare pentru concediu crestere copil/ concediu maternitate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:56, 15 Ianuarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


2. - Daca va incadrati in cele de mai sus intreruperea nu va afecteaza pentru a beneficia de concediu c restere copil (CCC).
- Nu va afecteaza nici la acordarea concediului de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ela_sirbu23 ela_sirbu23 buna ziua sunt insarcinata in 30 de saptamani si deoarece nu mi se da prenatalul decat la 31 de saptamani rezulta o intrerupere de 7 zile in contractul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate angella67 angella67 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ,daca am fost angajata cu contract de munca 16 luni,dupa care am intrat in somaj 6 luni,care a incetat la 30.06.2014 si voi fi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate si crestere a copilului. TDenisa TDenisa Buna ziua. Intrebarea mea este daca am avut o pauza de 16 zile intre contractele de munca( dintre 2 locuri de munca), in luna martie, atunci nu pot beneficia ... (vezi toată discuția)