Astazi m-am confruntat cu un mic scandal la firma pe care o administrez.O angajata a fost "prinsa" furand.Mai multe argumente o acuza pe ea si nu pe altcineva din magazin.I-am propus sa plece conform art 79(preaviz).A plecat din magazin spunandu-mi ca ea vrea sa plece azi.I-am raspuns ca nu sunt de acord cu o demisie conform art 55 deoarece am nevoie sa gasesc o persoana sa o inlocuiasca.Ce masuri pot lua impotriva angajatei.O pot obliga sa-mi plateasca despagubiri?Nu vreau sa o jecmanesc doar ca nu cred ca e corect ca ea sa ma fure,apoi sa plece fara preaviz (si implicit fara o demisie) si sa-mi spuna ca se intoarce pentru banii ce-i datorez pentru 7 zile de munca.
Demisia este una (art.79), iar incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. este alta ... nu mai confundati demisia cu acordul partilor in ceea ce priveste incetarea raportului juridic de munca.
Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor. In acest sens, aveti doua posibilitati :
1. o actiune civila, intemeiata pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.
2. o actiune penala, intemaiata pe normele şi principiile răspunderii penale. In acest caz, pentru savarsirea unei infractiuni prevazuta si pedepsita de Codul penal.
Totodata, avand in vedere atitudinea adoptata de catre salariata, puteti dispune desfacerea disciplinara a cim, binenteles cu respectarea procedurii pe care o impune o astfel de sanctiune.
Astazi m-am confruntat cu un mic scandal la firma pe care o administrez.O angajata a fost "prinsa" furand.Mai multe argumente o acuza pe ea si nu pe altcineva din magazin.I-am propus sa plece conform art 79(preaviz).A plecat din magazin spunandu-mi ca ea vrea sa plece azi.I-am raspuns ca nu sunt de acord cu o demisie conform art 55 deoarece am nevoie sa gasesc o persoana sa o inlocuiasca.Ce masuri pot lua impotriva angajatei.O pot obliga sa-mi plateasca despagubiri?Nu vreau sa o jecmanesc doar ca nu cred ca e corect ca ea sa ma fure,apoi sa plece fara preaviz (si implicit fara o demisie) si sa-mi spuna ca se intoarce pentru banii ce-i datorez pentru 7 zile de munca.
Va multumesc
[/quot
Nu este admisibil asa ceva.Atat angajatii cat si angajatorii au atat drepturi cat si obligatii .In acest caz , salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor. Puteti sa desfaceti contractul cu sanctiune disciplinara.
treceti in pontaj absente nemotivate si astfel nu veti fi obligat sa ii platiti 7 zile ( sau desfaceti disciplinar contractul) sa nu uitati ca trebuie sa ii platiti la zi toate drepturile chiar daca desfaceti disciplinar contractul, inclusiv zilele de co la care are dreptul pana in prezent (nu ii puteti retine salariul si toate drepturile, va poate face reclamatie la ITM )
in ceea ce priveste paguba o recuperati doar prin instanta.
mult succes
exista un articol 55c care prevede ca daca societatea nu este de acord cu demisia, angajatul pleaca conform art.55c.daca ati obligat-o sa plece a plecat, ce despagubiri sa solicitati.