avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea numelui de familie la copiii minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea numelui de familie la copiii minori

sunt casatorit din 2000 nelegitim si egitim din 2006.sotia in momentul de fata poarta numele meu de familie,dar cei 3 copii minori nu poarta numele meu de familie ci tot pe numele de fata al sotiei.in certificatul de nastere al copiilor sunt trecut la tata dar nu i-am putut trece direct pe numele meu la nastere fiind plecat din tara,acum vreau sa trec si cei trei copii pe numele meu de familie dar ce sa vezi dracia naibi de infern legilativ avem ,surpriza la starea civila spun ca nu se poate,la notar spune ca nu se poate,stie cineva ce e de facut,ce cai exista,un avocat a sugerat ceva de genul ,sotia sa deschida proces .dar nu inteleg de ce.din moment ce sunt recunoscuti de mine toti cei trei copii si sunt si trecut in certificat la toti 3,avem si livret de familie eliberat prin 2003 cred in care sunt trecut la tata la toti trei.de ce nu exista o procedura simpla de schimbare a numelui de familie al copiilor.in ce tara traim!!!!!!!!!va multumesc anticipat tuturor celor care ma pot lamuri
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 14:08, 16 Ianuarie 2015
Exista o cale, dar probabil n-ati stiut ce sa intrebati.
Sotia este de acord cu schimbarea numelui?
I-ati recunoscut inca de la nastere, sau ulterior, dupa ce ati venit in tara ?

Functie de asta, ori cereti in numele copiilor schimbare nume pe cale administrativa, aveti procedura si acte necesare in link, motivul e

" cand persoana in cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei ori a unor schimbari de nume aprobate anterior pe cale administrativa;"
[ link extern ]
Daca i-ati recunoscut ulterior inregistrarii nasterii, va adresati instantei cu cerere de incuviintare purtare nume ( art 64, alin 3 din codul familiei)
da sotia e de acord,din moment ce suntem casatoriti legitim,doar suntem o familie ,copii sunt ai nostri nu sunt adoptati sau din casatori anterioare,
copii i-am recunoscut la venirea in tara,e putin mai complicat de explicat da,la primul copil lam recunoscut de la nastere,dar nu a putut fi inregistrat pe numele meu deoarece aveam buletinul neschimbat in care purtam numele de familie al fostei sotii,dar deja eram divortat de 2 ani,aveam si sentinta de divort doar ca nu am fost in tara in aceasta perioada ,apoi am venit in romania dar am stat cateva luni ,timp in care am cunoscuto pe actuala sotie ,a ramas insarcinata,a nascut dar cum intre timp eu nu am schimbat buletinul-din neglijenta-nu am putut inregistrat primul copil pe numele meu,iar ceilalti doi ia0m recunoscut cand am venit in tara,dar nu am fost plecat permanent,lucram sezonier in germania 3 luni in tara 3 luni plecat si am avut ghinionul ca nasterea sa fie exact in perioada cand am fost plecat.cam asta e situatia pe scurt,dar nu inteleg de ce sunt proceduri asa de complicate nu exista o cale mai simpla.
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Pentru ca deja ati hotarat ca pe copii sa ii cheme intr-un fel si acum v-ati razgandit.
Pentru ca ar trebui sa aveti un act de identitate valabil si nu aveti.
Pentru ca numele este un element esential in viata unui om si nu se schimba dupa cum bate vantul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei Justitiarul711 Justitiarul711 Poate un tata sa incuviinteze in fata ofiterului starii civile ca un copil recunoscut de el in urma cu 10 ani sa-i poarte numele, fara ca mama sa fie ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor! cipriang4s cipriang4s buna seara ! am copilu mare in varsta de 6 ani,mentionez faptul ca afost recunoscut de mine dupa nastere tarziu adica dupa 3 ani am mers la notar si prin ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie al copilului mimozi mimozi Cum putem schimba numele de familie a celui mic?trebuie sa va spun ca,la momentul nasterii lui,noi nu eram casatoriti,si am fost de acord ca cel mic sa poarte ... (vezi toată discuția)