In anul 2011, decembrie, am fost citat la un organ de politie pentru a mi se aduce la cunostinta ca in urma cu 10 ani in anul 2001 as fi semnat un ordin de plata din fonduri europene in valoare de peste 8 miliarde lei vechi pentru alte scopuri. Verbal, am explicat ca acel ordin de plata nu a fost semnat de mine pentru ca la data respectiva nu mai eram pe pozitia de conducator al acelei institutiii, ci eram conducatorul altei institutii separat aflata la peste 400 km. Am fost asigurat ca luna urmatoare voi fi chemat pentru explicatii si a lamuri situatia, fapt care nu s-a mai intâmplat.
In anul 2014 am primit o Ordonanță a parchetului prin care s-a dispus schimbarea juridica a infractiunii de deturnare de fonduri cu consecinte deosebit de grave in infractiune de deturnare de fonduri si clasarea cauzei intrucât a intervenit prescriptia raspunderii penale. Tot prin ordonanta respectiva mi s-a comunicat faptul ca in termen de 20 zile pot face plingere la prim -procurorul Parchetului de pe lâna judectorie conform art. 339, alin.4 C.proc.pen.
In termen am facut plingere si am primit Ordonanta semnata de prim procuror adj. prin care se dispune respingerea plângerii ca fiind nefondată si ca pot formula plângere la judecatorul de camera preliminara de la judecatorie in termen de 20 zile potrivit art.340, alin.1 N.C.pr.pen.
Am respectat termenul si am facut plângerea respectiva insoțită de acte doveditoare ptr a-mi arata nevinovatia si am primit o incheiere penala DEFINITIVA în care sunt enumerate toate actele doveditoare referitoare la nevinovatia mea, iar judecatorul de camera preliminara IN NUMELE LEGII DISPUNE: }n baza art.341 alin.6 lit.a C.proc.pen. respinge, ca nefondata, plângerea formulata, iar în baza art.275 al.2 obligatia petentului la plata a 100 lei cheltuieli judiciare.
INTREBARE.
Pot face plingere la CEDO si cere daune ptr. faptul ca am fost urmarit penal mai multi ani ?
Nu am dat nici o declaratie pentru a-mi arata nevinovatia, din ordonante pot interpreta ca am avut mare noroc ca a aparut N. Cod proc.pen.si clasarea cauzei intrucât a intervenit prescriptia raspunderii penale. Totodata situatia respectiva mi-a afectat si imaginea in instutia in care lucrez de peste 30 ani (Ordonatele respective au trimise si la serviciu).
Din start, nu vă pot da sfaturi în concret, fiind total neprofesionist emiterea unor opinii, fără a cunoaște speța în amănunt.
De principiu, însă, vă pot spune că puteți avea succes cu o aplicație la Curtea Europeană, câtă vreme puteți argumenta violarea drepturilor și a libertăților protejate de Convenția Europeană. CEDO, nefiind o instanță de recurs la nivel europen, nu poate avea competența analizării decât a violărilor Convenției, nu a recurării unei hotărâri judecătorești.
Într-o astfel de cauză, puteți arăta, ca exemplu, violări ale dreptului la un proces echitabil, eventual sub aspectul termenului rezonabil, prezumției de nevinovăție...etc.
Este sarcina dvs, să identificați și să expuneți violările în mod concret, însă.