avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz eliberare adeverinta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz eliberare adeverinta

Angajat la stat (bugetar) in perioada 2001-2013 ,institutia imi refuza eliberarea
adeverintei cu sporurile lunare la salariu la care s-a platit CAS-ul .
Adeverinta imi este nacesara pentru dosarul de pensie .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 19 Ianuarie 2015
Faulkner a scris:

Angajat la stat (bugetar) in perioada 2001-2013 ,institutia imi refuza eliberarea
adeverintei cu sporurile lunare la salariu la care s-a platit CAS-ul .
.....

Sesizati Inspectia Muncii/ITM-ul chiar daca fostul angajator este din sectorul bugetar.

Prevederile legale care va da dreptul la eliberarea unei astfel de adeverinte le gasiti in mesajul meu anterior.

Faulkner a scris:
Adeverinta imi este nacesara pentru dosarul de pensie .

Adică? Ce anume adeverință vă este necesară la dosarul de pensie? Adeverințele care se depun la dosarul de pensie sunt prevăzute la art. 76 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. La care dintre ele vă referiți?

Faulkner a scris:
Chiar casa de pensii mi-a cerut adeverinta,

Cine anume v-o solicită? Angajatul de la ghișeu sau cel care lucrează efectiv dosarul?

Pentru perioade ulterioare datei de 1 aprilie 2001 se valorifică numai veniturile aflate în evidența informatizată a casei de pensii. Aveți vreun act scris din care să rezulte că cei de la pensii vă solicită o adeverință cu venituri realizate după această dată? Dacă aveți așa ceva (deși nu cred) sau dacă solicitarea este verbală, atunci sunt eronate.

Dacă, în schimb, a existat o discuție între dvs. și angajații casei de pensii, discuție prin care ați solicitat valorificarea separată a acestor sporuri și ați fost refuzat, trebuie să știți că cei de la pensii au procedat legal. Toate veniturile pentru care s-a reținut și virat CAS se află în evidența informatizată a casei de pensii, deci și aceste sporuri.

Chiar dacă veți obține o asemenea adeverință (și mă refer la o adeverință cu sporurile lunare la salariu, nu la alte acte), ea nu va fi valorificată la pensie întrucât ar însemna ca cei de la pensii să valorifice aceleași sume de două ori.
Se poate refuza eliberarea unei adeverinte pe motiv ca o alta institutie ar detine datele pe care le ceri ? Cine controleaza corectitudinea transferului de date ?
NU se poate refuza asa ceva.

Textul art.8 alin.3 din HG 500/2011 prevede clar obligatia angajatorului de a elibera salariatului sau fostului salariat un document care sa ateste salariul avut pe perioada lucrata la acesta, indiferent daca aceste date le mai detine sau nu o alta instituție publica.

Corectitudinea transferului nu se poate verifica decat in momentul unui control sau atestarii unei situatii de fapt.

Asa cum am mentionat anterior, sesizati Inspectia Muncii.
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere cerere de recalculare a pensiei calculata eronat giv giv Buna ziua! Doresc sa va prezint urmaroarea problema. Mama mea a optat pentru pesionarea anticipata datorita unor imprejurari (limita de varsta pentru pensia ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de sporuri ellamoise ellamoise Buna ziua, Va rog,adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca se elibereaza ... (vezi toată discuția)
Venituri pentru pensii turtuc turtuc Buna ziua! Am un salariat(profesoara) care se pensioneaza si trebuie sa-i eliberez o adeverinta cu salariu si sporuri de la 01.01.2011 pana in prezent. In ... (vezi toată discuția)