Buna seara,
1.In situatia in care obiectul medierii este stabilirea limitei dreptului de proprietate, servitutea de vedere...(doua imobile-doi vecini), partile intrate in mediere se inteleg la mediator, dar nu vor sa incheie acord la mediator pe care sa-l supuna instantei/notarului..., ci vor sa incheie act autentic direct la notar. Este obigatoriu in acest caz... sa se consemneze un acordul de intelegere totala/partiala la mediator sau sunt libere sa-si redacteze dorintele la notar. Mediatorul le elibereaza in acest caz doar procesul verbal de inchidere a medierii?
2. Cand nu se prezinta partea invitata la mediere, Mediatorul elibereaza doar proces verbal privind avatajele medierii.... persoanei care a solicitat medierea?
Multumesc.
În urma ședinței de mediere, dacă părțile au ajuns la acord, nu este esențialmente necesară redactarea unui acord de mediere.După caz, părțile pot să-și strângă mâna și atât. Da, încheiați proces verbal de închidere a medierii.
Dacă partea invitată nu se prezintă, la cererea părții solicitante eliberați proces verbal de infomare auspra avantajelor medierii.
Multumesc legally-aid!
Avand in vedere ca obiectul medierii reprezinta (transfer) dreptul de proprietate am crezut ca este obligatoriu sa se redacteze Acord care sa fie supus notarului/instantei.
Astfel in pv de incheiere a medierii este suficient sa se mentioneze intelegere toataa/lpartiala si ca partile inteleg sa incheie act autentic in acest sens?
Da, să se menționeze în pv de închidere a medierii că părțile au ajuns la o înțelegere totală.
Transferul dr. de proprietate poate opera dacă actul este autentificat la notar, deci poate fi încheiat direct la notar.
1. As face diferenta necesitatii redactarii acordului, in cazul in care se alege notarul, ori instanta. Asa cum a confirmat legally_aid, daca se alege notarul si partile nu doresc redactarea unui acord, se elibereaza doar un proces-verbal de incheiere a medierii si bineinteles procesul-verbal de informare pentru ambele parti . Daca in schimb aleg instanta, aici avem diferenta. Deschiderea actiunii (daca nu se mai inteleg) presupune si achitarea taxei de timbru, pe cand cererea de hotarare de expedient in baza acordului de mediere, presupune achitarea a doar jumatate din taxa aferenta (ceea ce ar fi de departe mult mai avantajos pentru parti).
2. Se mai poate elibera si procesul verbal de prezenta a partilor, in cazul in care mediatorul doreste , pentru a putea atasa motivul comunicat de partea care nu a venit.
Multumesc.
Revin cu o intrebare referitor la reprentarea sotilor la mediere.
In sensul ca au fost invitate patru persoane la mediere doua familii sot si sotie, din fiecare s-a prezentat cate o singura persoana (un sot) declarand pe propria raspundere ca au mandat verbal din partea sotilor lor sa- i repezinte si pe ei la mediere. Obiectul medierii intre vecini- reparare garduri , depre copacii din granitelele lor. La fiecare dintre cele doua perechi ambii soti sunt proprietari, deci legal se pot prezenta doar cate unul din ei cu care sa se demareze/decurga medierea?