avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie proprietari fara administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie proprietari fara administrator

Buna ziua,

Detin un apartament in orasul Mioveni, jud. Arges. In acest bloc toata lumea are contorizare individuala la apa, gaze, factura de gunoi se plateste la primarie, iar incalzirea este si ea individuala. Deci fiecare apartament primeste factura individuala pentru apa,gaze,gunoi. Ultima data s-a trecut la facturarea individuala a apei si in acel moment s-a renuntat la administrator. S-a considerat ca nu mai are ce calcula si deci nu mai este necesar. Insa acum nimeni nu se ingrijeste de spatiile comune ale blocului: la subsol s-a facut mizerie si miroase, izolatia s-a degradat si nimeni nu e interesat sa o repare. Am incercat sa facem sedinte cu locatarii, dar cand e de dat bani, oamenii, daca nu sunt direct afectati, si cateodata chiar daca sunt, refuza sa participe. Doresc sa va intreb daca e legal sa nu avem administrator sau pe cineva care sa se ocupe de asociatie sau ar trebui de la primarie sa fie numit un administrator din oficiu? Cum se poate proceda in acest caz pentru a-i forta pe vecini sa reactioneze la problemele comune. Exista vreun articol legal in acest sens? Va rog sa imi dati cat mai multe detalii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: claudia_petre87 , utilizator 22:24, 20 Ianuarie 2015
Trebuie sa o luati de la zero, avand asociatia infiintata trebuie doar sa urmati pasii conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007, alegeti comitet, presedinte, daca exista cineva care are atestat de administrator il puteti angaja administrator (pe care il puteti platii in functie de ce este de facut, negociati un salariu), daca nu este nimeni care sa poate fi administrator, puteti sa alegeti pe cineva care sa fie dispus sa faca cursurile, sau angajati o firma de administrare.
Ca primi pasi va dau o parte din ce prevede Legea 230, dupa constituirea in asociatie, iar restul pasilor ii gasiti in legile de mai sus.
CAPITOLUL IV: Organizarea si functionarea asociatiei de proprietari
Articolul 21
(1)La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii .
(2)Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba cel putin studii medii si pot depune, daca adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste astfel, intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari, o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens. Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei.
(3)Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care va obtine cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor din cadrul adunarii generale. Presedintele, in situatii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale.
Va multumesc pentru raspunsuri, dar mintile vecinilor mei nu sunt foarte deschise...Considera ca nu avem nevoie de asociatie din moment ce ne platim toate facturile individual. Voi continua sa ii conving, insa pana una alta ma gandesc si la solutia de rezerva si am nevoie de sfaturile dvs.

Exista o infiltratie de apa in apartamentul meu de la etajul 2/4 din cauza izolatiei deteriorate si bine-inteles vecinii nu vor sa se implice. Ghinionul meu este ca proprietarii de la etajele 3 si 4 sunt plecati din tara si nu-i intereseaza.

Care este calea legala sa efectuez reparatia, neavand o asociatie de proprietari functionala. Daca fac pe cheltuiala mea, cum imi pot recupera banii si cum pot demonstra ca ceilalti vecini nu au vrut sa se implice?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dat in judecata de vecinul de la iii ciucuadrian ciucuadrian Buna seara. Va retin cu problema mea: stau la etajul 4 si am fost actionat in judecata de vecinul de la III, deoarece se infiltreaza apa de pe terasa ... (vezi toată discuția)
Platile comune la reparatia subsolului si a acoperisului? valyvlt valyvlt Buna seara Doresc sa intreb si totodata sa ma lamuriti in legatura cu o problema. De curand am efectuat reparatii la subolul blocului dar si la acoperisul ... (vezi toată discuția)
Infiltratii apa perete exterior; parti comune Ionut1982 Ionut1982 Buna Seara , va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in situatia pe care o prezint mai jos : Stau la bloc , la etajul 2/4 , apartament izolat exterior , proaspat ... (vezi toată discuția)