avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedarea legea 247/2005
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedarea legea 247/2005

in urma unei revendicari am obtinut decizia de punere in posesie a unui teren arabil (1ha) in baza legii 247/2005.
odata cu notificarea acestei decizii in partea Primariei Slbozia(IL) am fost informati ca, deoarece sunt in imposibilitatea punerii in posesie pe raza mun. a suprafetei de teren aferente (nu exista teren disponibil pe raza mun.) propun retrocedarea terenului pe raza altei comune din judet. Am acceptat propunerea in scris urmand sa fie urmata de procedura de eliberare a Titlului de Proprietate.

mentionez ca la acea data a fost initiata procedura de trecere in posesie a unei suprafete de teren arabil de pe raza altei comune in proprietatea mun. Slobozia, suprafata necesara retrocedarilor.

dupa aproximativ 1 an de la primirea decizie care nu s a perfectuat cu titlul de proprietate , am solicitat primariei informatii in acest sens, primarie care la randul sau solicita Prefecturii jud. Ialomita informatii asupra derularii acestei proceduri .

in fine, in luna mai 2009 am fost informati in scris ca, procedura de trecere in posesie a terenurilor nu s a concluzionat, deoarece cererea a fost respinsa in instanta iar recursul acestei sentinte a fost formalizat peste termenul limita de catre Prefectura Ialomita.

prin urmare suntem anuntati la 3 ani de la decizia de retrocedare ca, nu se poate efectua punerea in posesie fizica a terenului si se propune despagubirea conform legii 247/2005, art1

doresc sa stiu daca legal exista optiunea de a respinge propunerea de despagubire, faptul ca decizia initiala a fost formalizata intr-o alta forma cu o alta propunere si din cauza incapacitatii , voite cred,a prefecturii dupa 3 ani sa primesc alta propunere.

stiu ca legea 247/2005 , art.1 , stipuleaza clar faptul ca, in cazul in care nu exista teren disponibil , revine despagubirea . insa in cazul in care au evoluat lucrurile am alta optiune? repet doresc sa evit acceptarera despagubirii.

va multumesc
manuela
Cel mai recent răspuns: pacurar , utilizator 20:13, 10 Iunie 2009
Este un pic cam ciudata situatia d-voastra de fapt.
Interesul Prefecturii Ialomita a fost sigur de a impiedica trecerea respectivului teren in proprietatea publica privata a Municipiului, asta rezida clar si din tardivitatea declararii recursului, ori pur si simplu aveau de facut altele incat sa se ocupe cu celeritate si profesionalism de aceasta problema.
Oricum nu cred ca mai aveti sansa decat de a va da acordul de a primi despagubiri, insa puteti actiona Prefectura si pe Prefect pentru neglijenta in serviciu, etc.
Si actionand in instanta pe primar si prefect ati putea sa le cereti daune cominatorii pt fiecare zi de intarziere, nu??? Ar trebui sa consultati un avocat. Intr-un astfel de caz de taraganare de eliberare a Titlului si de punere in posesie, matusa mea a obtinut prin instanta, la Cluj, daune cominatorii. Rog pe d-nii avocati sa ne spuna daca e corect sa solicite astfel de daune si cam in ce cuantum se pot solicita?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii pentru neprimirea titlului de proprietate pentru un teren agricol furgim furgim Buna ziua Mai pot cere in instanta daune cominatorii pentru neprimirea titlului de proprietate pentru un teren agricol? Bunicul meu a murit si nu a apucat ... (vezi toată discuția)
Comisia locala evita retrocedarea terenului cornel-victor cornel-victor Socrii mei au cerut Primariei locale retrocedarea unei suprafate de 4700 mp rezultata dintr-o mostenire. Comisia Locala a Fondului Funciar le-a respins ... (vezi toată discuția)
Problema de fond funciar ginberto ginberto Judecatoria Z emite o sentinta prin care condamna pe primarul comunei T la 10 RON daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere de la data ramanerii ... (vezi toată discuția)