Buna ziua.
Ieri am avut inmormantarea surorii tatalui meu (matusii mele). Ce grad de rudenie trebuie sa existe intre angajat si decedat pentru a primi cele 3 zile libere platite? si daca pot beneficia la sfarsitul preavizului de aceste zile libere?
Va multumesc.
Vi se poate acorda concediu de odihna in preaviz, asat nu este o problema. data la care va inecteaza preavizul si contractul va fi aceeasi.
Sau, pentru ca in treaviz (daca este preaviz de concedire si nu de demisie) aveti dreptul sa lucrati doar 4 ore pe zi (si paltita integral 8 ore/ zi), puteti discuta cumularea acestor 4ore in cateva ziel intregi si sa ramaneti libera (platita) corespunzator.
Despre acest drept vedeti ca este acordta prin CCMUN:
Art. 74. -
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator
Doamna grace_r, scuzati-ma va rog, dar eu vorbeam aici de cu totul altceva. Nu am intrebat cate ore se lucreaza in preaviz, nici daca acestea se pot cumula ori ba. Mi se pare ca ati deviat putin de la subiect. Multumesc
1. Colega @grace_r a vrut sa spuna ca in timpul preavizului (in care lucrati doar 4 ore pe zi) puteti sa lucrati intr-o zi sau doua cate 8 ore si apoi o zi-doua sa nu veniti la servicu si sa va rezolvati probblema personala.
2. CCM, la orice nivel, nu poate sa cuprinda toate problemele care se ivesc in viata de toate zilele. Zilele libere platite pentru funeralii sa corda pana la rudele de gradul II, indiferent cat de dragi ne sunt si alte rude. Unchii si matusile sunt rude de gradul III.
3. Cu intelegere si din partea angajatorului si din partea dvs. se poate rezolva problema, ca doar oameni suntem!