avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constatarea nulitatii absolute contract Legea 112/1995
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constatarea nulitatii absolute contract Legea 112/1995

Imi permit sa pun o intrebare la urmatoarea speta:

In baza legii 10/2001 o persoana indreptatita a initiat o actiune de constatare a nulitatii absolute a unui contract de vanzare-cumparare pe Legea 112/1995 si in subsidiar a solicitat si anularea contractului de vanzare-cumparare.

Instanta a admis primul capat de actiune privind constatarea, dar a respins cererea de anulare.

Ce se intelege din sentinta, ca constatarea nulitatii absolute include si anularea contractului?

Practic care mai este diferenta fata de o actiune in constatare pe art. 111 C.p.c.?

Cu multumiri.
Ceea ce instanta de judecata a hotarat este legal, temeinic si banuiesc fondat cand a constatat nulitatea absoluta a contractului. Anularea priveste nulitatea relativa, adica pe intelesul d-voastra este anulabil. Dar instanta a costatat ca respectivul contract este lovit de nulitate absoluta prin efectul legii.
gabescu a scris:

Ceea ce instanta de judecata a hotarat este legal, temeinic si banuiesc fondat cand a constatat nulitatea absoluta a contractului. Anularea priveste nulitatea relativa, adica pe intelesul d-voastra este anulabil. Dar instanta a costatat ca respectivul contract este lovit de nulitate absoluta prin efectul legii.



BUNA ZIUA ,

va prezint urmatoarul caz(real) .O batrana detinea un apartament cu legea 112 pe care a facut act de promisiune vanzare inainte de expirarea celor 10 ani .Intre timp batrana a murit si a lasat un testamnet ,care a fost declarat nul si apartamnetul a intrat in poesesia celor care facusera contrul de promisiune vanzare .Proprietarul nu a revendicat niciodata imobilul ,cu toate ca stie ,oamneii il cunosc ,si chiar a spus ca nu-l intereseaza si locuieste in Germania .In momentul de fata in CF sunt trecuti cei care erau beneficiarii promisiunii de vanzare ,si este liber de sarcini (coproprietari parinti +fiu si locuiesc in America ,in imobil vin doar cate o luan pe an ).Intrebarea mea este : daca maine Proprietarul din Germania se hotaraste ca vrea imobilul ,sunt sanse sa il obtina ?
Depinde de promisiunea de vanzare...
In principiu nu ar avea sanse, dra e pe legea 112 si depinde ce poate dovedi... vanzare mascata inainte de termen, eu stiu...
In cazul dvs. sint doua aspecte . Dupa parerea mea, fostul proprietar, din Germania, daca nu a intreprins pina acum nici un demers , nici in baza Legii nr.112/1995 nici in baza Legii nr. 10/2001, la ora actuala nu ar mai avea nici o sansa de a revendica imobilul. Pe de alta parte vinzarea efectuata in baza Legii nr.112/1995 este legala, atita vreme cit a fost facuta in situatia in care imobilul nu fusese revendicat. In ce priveste promisiunea de vinzare cumparare, daca ea nu s-a materializat intr-un act autentic de vinzare cumparare si intre timp promitenta vinzatoare a decedat, el nu confera drept de proprietate promitentilor cumparatori, chiar daca a fost notat in CF. In aceasta situatie ar putea fi formulata o actiune in instanta, in contra mostentiorilor legali ai promitentei-vinzatoare pentru a se obtine o sentinta care sa tina loc de act autentic de vinzare cumparare.
Ce inseamna proprietar la dv.?
Are batrana mostenitori?
Cine apare la fisc?

Alte discuții în legătură

Autentificare contract v-c dupa promisiune de v-c marcelutza marcelutza Buna ziua, Cum sa revzolv speta urmat: -se face promisiune de V-C imobil obtinut prin L 112.Cumparatorii au luat imobilul in folosinta,dar la termenul de ... (vezi toată discuția)
Principiul autoritatii de lucru judecat sandry sandry buna ziua un imobil cu doua apartamente din care unul nationalizat si vindut in baza legii112/1995 in anul 1997. -proprietarul celuilant apartament care ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare-cumparare vivinka vivinka Buna ziua! Avem un proprietar al unui imobil cumparat prin Legea 112 / \'95 si o are in folosinta de 5 ani. Potrivit legii 112 el nu poate vinde casa timp ... (vezi toată discuția)