Buna ziua!
Prezint o situatie, o speta spre dezbatere, opinia specialistilor si a oricui a trecut printr-o astfel de situatie, este binevenita, spre lamurire si buna aplicare si intelegere a reglementarilor legale in materie. Multumiri anticipate!
Proprietarul unui apartamentul, instraineaza ap. in data de 15 iunie anul X. Prin contractul de vanzare cumparare, legea partilor, el si familia elibereaza imobilul la 31.10.
In perioada 15.06.-31.10, in condominiu se efectueaza \"schimbare coloana apa rece si apa calda-pe orizontala\" la subsolul imobilului, apa curenta fiind deseori intrerupta (chiar zile) pentru aceasta reparatie/ investitie.
Intrebarea este: In sarcina cui intra aceasta cheltuiala cu reparatia capitala, a noul proprietar sau a celui care a vandut ap.?
Valoarea investitiei aferenta ap.instrainat este de circa 350 lei!
Proprietarului.
Cine era proprietar la data efectuarii reparatiei? Cumparatorul.
Vanzatorul a locuit in apartament ca si cum ar fi fost chirias, a fost tolerat acolo de cumparator. Ce consuma in aceasta perioada platea chiriasul, dar daca, printr-o smecherie, nu plateste nimic in aceasta perioada si pleaca din apartament, restanta ramane de plata in sarcina....tot a proprietarului, adica a cumparatorului.
De la data incheierii contractului de achizitie imobil ,noul proprietar suporta toate cheltuielile de intretinere,inclusiv reparatiile la partile comune de constructii si instalatii
Va multumesc!
Da cumparatorul a devenit proprietar, cu drepturi si obligatii din clipa autentificarii documentului, dar, cu respectarea clauzelor contractuale clare, si anume, ca vanzatorul sa ramana in ap.pana la la achizitionarea unui nou "acoperis". A vandut, acum trebuia sa aiba timp sa si cumpere. Simplu, clar, legal.
Aceea invistitie de 10000 lei sau mai mult, da roade, adica apa mai curata pt urmatorii 20 de ani, poate!
Beneficiarul roadelor acelor investitii capitale, aici nu ma refer la cei 10 lei retinuti pe lista cotelor de intretinere in perioada 15.06-31.10, nu, ci la cota parte indiviza din aceea mare cheltuiala, schimbarea coloanei ar.ac.
Este datoria morala a fiecaruia om de a achita ce consuma, a respecta cuvantul dat, a fi om, apoi restul...functii, venituri, samd. Socotelile bune, tin prieteni buni...se zice. Socotelile rele...nasc suparari, de nestins!
Da. Smecheria, este, pe scara de valori...pe inalta treapta!
Ce tie nu-ti place altuia, incearca macar, si nu-i face, adica plateste reparatia cine, conform legii, trebuie sa plateasca. Nu se negociaza.
Proprietarul nici nu vrea sa auda, el vrea, socoteste numai cei 10 lei pe luna, ca fiind fond de reparatii ce nu este in sarcina lui, a fi suportata. Nu.
Fondul de reparatii, conform Legii 230/ 2007 (...) nu se restituie.
Insa reparatia de la subsol, trebuie suportata de toti proprietarii, toti.
Noul proprietar trebuie sa suporte cheltuiala, investitiei realizate!
Toate cheltuielile de reparatii indiferent ca este vorba de terasa, fatada, reabilitare, plasa subsolului, sunt suportate de catre proprietari conform cote-parti detinute, nu trebuie sa suporte constructorul blocului, vechii proprietari sau viitori proprietari. Cel care este trecul in acte in momentul reparatiei!
thran""Toate cheltuielile de reparatii indiferent ca este vorba de terasa, fatada, reabilitare, plasa subsolului, sunt suportate de catre proprietari conform cote-parti detinute"""
Teava sparta
Iael
Buna ziua,
In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol.
Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)