Buna seara,
Detin un imobil care este in executare silita (casa a fost evaluata si o sa o scoata la licitatie ).
Intrebarea este daca pot sa aplic la legea insolventei pentru persoane fizice care se va aproba saptamana aceasta.
Mentionez ca am un cumparator dar imi ofera exact cat este datoria la banca.
Astept cateva sfaturi.
Multumesc.
Multumesc.
Daca s-ar aproba legea insolventei nu siu daca mai apuc sa fac uz de ea pentru ca v-am zis ca sunt pe ultima suta de metri cu executarea.
Casa a fost evaluata exact la suma datorata bancii plus datoria catre executor ( 71000 de euro), iar mie cumparatorul imi da tot atat.
Idea este ca mai bine as ramane cu casa si cu insolventa.
Sunt in impas.
O zi buna.
Când ar trebui plătită ultima rată în mod normal? V-am mai spus că în actuala formă a legii testul insolvenței îl reprezintă imposibilitatea de a plăti cel puțin două datorii față de doi sau mai mulți creditori. Dacă aceasta este singura dvs. datorie, nu puteți beneficia de dispozițiile legii.
Insolvența presupune scadența tuturor creanțelor. Deci ca și acum, trebuie să plătiți datoria către bancă. Diferența constă în faptul că legea insolvenței vă dă posibilitatea să faceți asta în decursul a 5 ani, timp în care datoriile sunt înghețate (nu se aplică penalități sau dobânzi). Dacă din acest moment ratele către bancă s-ar fi întins pe mai mult de 5 ani nu văd cum puteți prezenta un plan plauzibil de stingere a datoriei de 70000 de euro în decursul a 5 ani, de vreme ce dvs. la ora actuală nu puteți să achitați datoria care e eșalonată pe o perioadă mai mare de 5 ani (sigur că ratele cuprind și dobândă).
Din punctul meu de vedere, legea insolvenței persoanelor fizice nu aduce beneficii extraordinare în raport cu constrângerile la care obligă. Ea este mană cerească pentru cei care din varii motive nu mai pot achita creditele, dar mai au mai puțin de 5 ani de plată. Pentru că banca îl poate executa silit și pe cel cu un credit ipotecar pe care l-a platit 18 ani din cei 20 contractați. Și atunci sigur că ar fi o pagubă imensă pentru debitor să piardă imobilul pentru un an nefast, când își poate îngheța datoriile, poate lichida din alte posesiuni și își prelungește perioada de rambursare cu încă 3 ani. Dar cel care mai are de plătit 15 ani și se găsește în imposibilitate de plată cel mai probabil că nu va putea plăti în cei 5 ani prețul imobilului ipotecat, astfel că legea nu-i e de niciun folos.
Ok, am inteles.
Oricum am vazut la tv ca se cearta pe aceasta lege si cred ca mai dureaza pana apare.
O sa merg pe varianta cu vanzarea desi nu-mi ramane nici-un ban in plus pt ca o sa mergem in chirie.
Va multumesc inca o data.
La revedere.
In opinia mea aveti un avantaj, ramaneti fara datorii si aveti ocazia s-o luati de la capat, prin vanzare la licitatie, ati fi ramas cu datorie la banca in jur de 20 mii, pt care ati fi avut poprire pe venit.. toata viata.
Prin vanzare la licitatie ati mai fi ramas in casa o perioada de cateva luni, dar vanzarea la licitatie va dezavantajeaza clar.
Veti mai avea o problema.. cheltuielile de executare, va trebui sa le platiti si veti mai datora 2 % impozit pe tranzactie :(