avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot actiona in justitie asociatia de proprietari in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot actiona in justitie asociatia de proprietari in localitatea unde am domiciliul stabil?

In iulie 2012 am reparat terasa apartamentului din banii mei. Inainte de a face reparatia, am facut cerere scrisa (privind necesitatea repararii terasei deoarece imi ploua in apartament) catre asociatia de proprietari, cu raspuns platit prin posta si mi-a venit cererea inapoi, apoi am trimis-o prin curier si cred ca au primit-o astfel pt. ca nu au vrut sa o primeasca personal de la mine. Am documentele referitoare la efectuarea hidroizolatiei (devizul lucrarii,factura fiscala,chitanta aferenta facturii). Apartamentul si asociatia de proprietari au domiciliul in localitatea X, iar eu am domiciliul stabil in localitatea Y. Pot actiona in justitie asociatia de proprietari in localitatea unde am domiciliul stabil? M-ar avantaja procedura cu privire la cererile de valoare redusă? Va multumesc,
Cu deosebita consideratie,
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:48, 21 Ianuarie 2015
Codul de procedura civila:

Capitolul II - Competenta teritoriala

Art. 107
Regula generala
(1) Cererea de chemare in judecata se introduce la instanta in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul paratul, daca legea nu prevede altfel.
(2) Instanta ramane competenta sa judece procesul chiar daca, ulterior sesizarii, paratul isi schimba domiciliul sau sediul.

Nu puteti introduce cererea de chemare in judecata la instanta unde aveti domiciliul.
Cererea dvs. nu se circumscsrie procedurii cererilor de valoare redusa, prevazuta de art.1025 NCPC.
Va trebui sa introduceti o cerere de drept comun.
Buna ziua,
Ma scuzati , dar mai am o intrebare:
Pot actiona in justitie asociatia de proprietari pentru compensarea creantelor, cu cerere de ordonanţă preşedinţială?
Va multumesc,
Cu deosebita consideratie,
Am documentele referitoare la efectuarea hidroizolatiei (devizul lucrarii,factura fiscala,chitanta aferenta facturii).

Este foarte bine ca aveti aceste acte, problema este daca ati avut acceptul asociatiei pentru a repara/intervenii la proprietatea comuna, terasa fiind parte comuna trebuia sa aveti aprobarea acesteia.
Legea 230/2007 Articolul 11 (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Trebuie sa vedeti ce sanse aveti, ca sa nu cheltuiti niste bani si sa nu castigati, cei din asociate pot spune ca ati stricat terasa si atunci se schimba treaba.
Articolul 17 Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Cel mai bine era sa actionati in justitie asociatia fara sa reparati, atunci sigur erati in avantaj, trebuia sa va asigurati locuinta si firma de asigurari stia cum sa recupereze daunele de la asociatie!
Multa bafta!
Am documentele de la posta si curier prin care, Inainte de a face reparatia, am facut cerere scrisa (privind necesitatea repararii terasei deoarece imi ploua in apartament) catre asociatia de proprietari, cu raspuns platit prin posta si mi-a venit cererea inapoi, apoi am trimis-o prin curier si cred ca au primit-o astfel pt. ca nu au vrut sa o primeasca personal de la mine. Nu se considera ca este rea vointa si neglijenta in serviciu din partea lor?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
TRISUC, utilizator
Am citit postarea initiala, aveti perfecta dreptate, daca nu le ploua lor in casa si nu sunt afectati nu ii intereseaza (nu este general valabila), problema este ca au "avantajul" Legii 230 cu art. care le-am postat, eu va doresc sa castigati, si sa fie o lege mult mai dura pentru cei care nu repara terasa pe motiv ca "mie nu imi ploua in casa", sau fatadele care se prabusesc peste trecatori si masini.
Ca ati trimis prin posta aveti dovada, doar ca nu au primit-o, pot spune ca nu a venit postasul, sau a venit si nu era nimeni acasa, sau instiintarea de la posta nu au primit-o, iar ce ati trimis prin curier nu stiti daca a ajuns...
Succes!

Alte discuții în legătură

Reparatia terasei oliviamoga oliviamoga Buna seara, Locuiesc la ultimul etaj al blocului si timp de atatia ani am avut probleme iarna cu peretii unei camere, deoarece aveam efectiv gheata pe ei, in ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului - parte comuna doar pentru unii ayseia13 ayseia13 Locuiesc la et 4 iar terasa blocului este intr-o stare jalnica, odata cu topirea zapezi a inceput sa ploua in casa, apa infiltrata ajungand la unele ... (vezi toată discuția)
Stau la ultimul etaj si imi ploua in casa criserb criserb Buna ziua, Dupa cum spune si titlul, stau la ultimul etaj si imi ploua in casa. A inceput sa ploua tarziu in toamna, nu am mai avut timpul necesar ... (vezi toată discuția)