avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj casa

Suntem despartiti in fapt de aproape 3 ani de zile si divortati cu acte de 2 ani.Avem o casa luata cu programul prima casa la care se plateste o rata de 300 e lunar.Ea a plecat de acasa in urma cu 3 ani iar eu am ramas in casa.De atunci eu a trebuit sa platesc toate ratele la banca.Casa este evaluata undeva la 60.000 e pretul pietii...la banca mai avem de dat 35.000 euro.Intrebarea mea este la partaj cum se calculeaza avand in vedere ca de 3 ani doar eu platesc banca? Auzisem ceva de sulta?Sulta este un termen avocataresc pe care eu nu-l inteleg.Este adevarat ca eu ar trebui sa primesc mai mult in cazul in care vindem casa?
Veti avea o cota de contributie majorata pentru ca in ultimii ani ati platit singur ratele.

Sulta reprezinta contravaloarea cotei parti a sotiei din acest bun, insa cum ati platit foarte putin la acesta nu cred ca va fi o valoare foarte consistenta. Asta in cazul in care veti alege sa ramaneti cu casa.

Ca sa vindeti trebuie sa treaca perioada de timp prevazuta de lege in care acest tip de imobile nu se pot instraina si sa se radieze ipoteca bancii (ceea ce presupune implicit achitarea datoriei catre banca).
Pai am platit 10.000 euro in ultimii 3 ani.Se scad?
De ce nu incercati sa va intelegeti pt o suma pe care sa i-o dati pt cat a contribuit si sa mergeti sa partajati la notar ?
Bunurile dobandite de catre soti, de la data incheierii casatoriei, sunt , de regula comune.


( situatia este diferita daca este incheiata o conventie matrimoniala, privind separatia de bunuri, spre exeplu ).


Proprietatea comuna in devalmasie este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta fiind definita in timpul operatiunii de partajare, transata pe cale notariala ori pe cale judiciara.






Cota-parte din dreptul de proprietate va fi una ideala , abstracta , matematica, dreptul de proprietate urmand a fi fractionat, in materialitatea sa.( starea de indiviziune nu este sistata).



Bunul imobil va fi cuprins in masa succesorala partajabila.


Instanta de judeata va avea in vedere criterii generale, pentru partajare : modalitatea in care este facuta plata pretului, sumele de bani investite, provenienta acestora, actele de administrare si de conservare efectuate, situatia locativa a fiecaruia dintre soti.


Atata vreme cat dumneavoastra platiti ratele bancare, achitand imprumutul perfectat, imobilul poate fi atribuit dumneavoastra.


Sulta reprezeinta o suma de bani, cu titlu de despagubire, pe care dumneavoastra i-o veti remite sotiei dumneavoastra, daca va fi stipulata, respectand si termenul ce va fi acordat, in acest sens.



Instrainarea bunului indiviz este facuta numai cu acordul institutiei creditoare.


De asemenea, este necesara manifestarea de vointa a sotiei dumneavoastra, potrivit reguliii unanimitatii, incidenta in cazul proprietatii comune.


Succes.






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare bunuri in caz de divort mirelada mirelada Buna ziua, Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Sunt casatorita de 6 ani si am un apartament de 2 camere ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament aura19731991 aura19731991 buna seara.sint divortata.nu am partajul facut.am vorbit cu un avocat si mia explicat ca si daca fac partajul si poate judecatorul imi da mai mult de jumatate ... (vezi toată discuția)
Fostul soț a încuiat sufrageria și a părăsit locuința comună. am dreptul să schimb butucul ușii fără să îi dau și lui o cheie? aura19731991 aura19731991 Buna seara.am divortat de 2 ani.dar nu am partajul facut.locuiesc cu baiatul meu in casa.baiatul e cu handicap accentuat.sotul meu a parasit locuinta comuna de ... (vezi toată discuția)