Buna ziua!
As dori sa va expun urmatoarea situatie:
La composesoratul satului nostru pana la aparitia L. 247/2005, prin HCJ s-au validat mai multe suprafete in urma depunerii cererilor individuale de catre urmasii composesorilor. Art. 26 al Legii 247/2005 introduce urmatorul aliniat:
"(2) Formelor asociative li se va restitui in intregime suprafata avuta in proprietate."
Dar in lege este pastrata si formularea introdusa prin OG 102/2001:
" (2^2) Suprafata restituita formelor asociative cuprinde numai terenurile pentru care s-au formulat cereri."
In anul 2005 s-a depus o cerere prin care se solicita retrocedarea intregii suprafete a composesoratului (nu numai cea oentru care erau solicitati individuale). Comisia (locala sau judeteana, nu stiu) nu a tinut seama de aceasta solicitate si a continuat validarea suptafetelor cerute in mod individual, proces care continua si astazi.
As dori sa imi spuneti care este intelesul corect al legii (prin prisma practicii judiciare pe care o cunoasteti)? Ar fi trebuit retrocedata intreaga suprafata sau se face retrocedarea in limita suprafetei acoretia de cereri individuale?
Va multumesc!
In baza cererilor depuse in 2005, pentru intreaga suprafata solicitata , comisia locala trebuia sa intocmeasca un supliment, sau o noua documentatie cu noile anexe complete si trimisa pentru validare la comisia judeteana.
Va multumesc pentru raspuns, domnule expert judiciar. Daca inteleg bine, situatia ar fi urmatoarea: daca pana in 2005 se validasera, sa zicem, 500 de hectare iar composesoratul a avut in total 600 de hectare, suprafata pentru care s-a depus cerere in urma aparitiei L. 247/2005, comisia locala trebuia sa intocmeasca documetatia ori un supliment, asa cum spuneti, pentru diferenta de 100 de hectare si sa o supuna validarii comisiei judetene. Am inteles bine? Multumiri!