avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare intreaga suprafata composesorat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare intreaga suprafata composesorat

Buna ziua!
As dori sa va expun urmatoarea situatie:
La composesoratul satului nostru pana la aparitia L. 247/2005, prin HCJ s-au validat mai multe suprafete in urma depunerii cererilor individuale de catre urmasii composesorilor. Art. 26 al Legii 247/2005 introduce urmatorul aliniat:
"(2) Formelor asociative li se va restitui in intregime suprafata avuta in proprietate."
Dar in lege este pastrata si formularea introdusa prin OG 102/2001:
" (2^2) Suprafata restituita formelor asociative cuprinde numai terenurile pentru care s-au formulat cereri."
In anul 2005 s-a depus o cerere prin care se solicita retrocedarea intregii suprafete a composesoratului (nu numai cea oentru care erau solicitati individuale). Comisia (locala sau judeteana, nu stiu) nu a tinut seama de aceasta solicitate si a continuat validarea suptafetelor cerute in mod individual, proces care continua si astazi.
As dori sa imi spuneti care este intelesul corect al legii (prin prisma practicii judiciare pe care o cunoasteti)? Ar fi trebuit retrocedata intreaga suprafata sau se face retrocedarea in limita suprafetei acoretia de cereri individuale?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: anamaria13 , utilizator 16:44, 22 Ianuarie 2015
In baza cererilor depuse in 2005, pentru intreaga suprafata solicitata , comisia locala trebuia sa intocmeasca un supliment, sau o noua documentatie cu noile anexe complete si trimisa pentru validare la comisia judeteana.
Va multumesc pentru raspuns, domnule expert judiciar. Daca inteleg bine, situatia ar fi urmatoarea: daca pana in 2005 se validasera, sa zicem, 500 de hectare iar composesoratul a avut in total 600 de hectare, suprafata pentru care s-a depus cerere in urma aparitiei L. 247/2005, comisia locala trebuia sa intocmeasca documetatia ori un supliment, asa cum spuneti, pentru diferenta de 100 de hectare si sa o supuna validarii comisiei judetene. Am inteles bine? Multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi indivize intr-un composesorat teofillaze teofillaze Am intrat recent in posesia unor C.F.-uri cu averea bunicului in cadrul unui Composesorat. Cum pot intra in posesia acestei averi, daca nu am depus cerere in ... (vezi toată discuția)
Stabilire drept proprietate bv18rsi bv18rsi Sunt presedintele unui composesorat si ma confrunt cu urmatoarele probleme: - composesoratului i s-a restituit intreaga suprafata comform legii 247, cei care ... (vezi toată discuția)
Posibilitate retrocedare rest suprafata composesorat anamaria13 anamaria13 Buna ziua! La data aparitiei Legii 247/2005, presedintele composesoratului a depus o cerere pentru retrocedarea intregii suprafete a acestuia. In anul 2008 ... (vezi toată discuția)