avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua. Este vorba de un divorț cu doi copii minori care vor locui cu mama.Tatal are certificat de handicap locomotor ,singua sursa de venit fiind ajutorul de handicap din care mai plătește o pensie alimentara de 83 lei lunar.

Intrebare:pensia alimentara se stabilește in funcție de valoarea salariului minim pe economie ? Daca din ajutorul de handicap nu se poate acoperi suma datorata ca pensie alimentara ,in urma cumulării restantelor se poate cere sechestru pe casa sau alte bunuri pe care le deține tatăl ? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:51, 24 Ianuarie 2015
Pensia de întreținere se Raportează doar la veniturile celui obligat la aceasta.

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate d


Nu se va stabili raportat la salariul minim daca tatal nu poate munci si deci nu are cum obtine nici teoretic acest venit.
Dreptul la intretinere al minorului Art. 525
(1) Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
(2) Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Mulțumesc mult pentru răspunsul atât de clar si la obiect. Tot legat de acest caz ,as vrea sa va întreb :daca divorțul se face la notar,mama ia ambii copii in Intretinere si declara ca nu cere pensie alimentara,peste un interval de timp poate deschide acțiune in tribunal sa ceara pensie alimentara ? Multumesc
Cand vor divorta la notar, trebuie sa stabileasca impreuna ( ei, parintii) si o pensie, se poate stipula ca tatal va contribui in natura la intretinerea copiilor. Ca nu cere sau nu nu va cere pensie.. nu poate autentifica o astfel de intelegere notarul.
Oricand mama poate cere in instanta sa se stabileasca o pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară Vasile75 Vasile75 Cum se stabilește Pensia de întreținere pt doi copii? Ce înseamnă \"până\" la 1/6 ? Adică un judecător poate da plafonul maxim de 1/6 sau chiar mai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pt cu copil cu handicap motor sever Ramona 12 Ramona 12 Ce pensie alimentara trebuie sa dea prietena mea dacă în urma divortului fosta soacra dorește sa aibă grija de nepoata ei cu grad de handicap motor sever ... (vezi toată discuția)
Procent din veniturile tatalui pentru crestere minor de catre mama la divort prin notar delotilia delotilia Buna ziua. As dori sa stiu care este, in cazul unui divort cu minori, procentul din salariul tatalui la care are dreptul minorul in cazul in care acesta ramane ... (vezi toată discuția)