binenteles.
la firma la care sunt angajata s-a incheiat un protocol cu sindicatele prin care in perioada 15.06-15.09.2009 fiecare persoana incadrata trebuie sa efectueze 22 posturi pontate ca i.a. intrerupere activitae.
intreruperea de activitate se plateste cu 75% (somaj tehnic)
In Codul muncii, art.53 scrie ca pe perioada incetarii temporare a activitatii beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza. Trebuie sa respectati in primul rand asta:
Salarizarea :
Art. 42. - (1) Pentru munca prestată în condiţiile prevăzute în contractul individual de muncă, fiecare angajat are dreptul la un salariu în bani, negociat la încheierea contractului.
(2) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
(3) Salariul de bază se stabileşte astfel încât să se asigure o diferenţiere echitabilă în raport cu cerinţele de pregătire profesională necesară executării sarcinilor sau operaţiilor ce revin fiecărui loc de muncă. În acest scop se aplică sisteme de clasificare specifice, sub formă de reţele de coeficienţi sau reţele de salarii. La diferenţierea salariilor de bază, prin intermediul unor reţele de coeficienţi sau reţele de salarii, se va ţine seama, în principal, de conţinutul activităţii, de gradul de autonomie şi iniţiativa în muncă, de nivelul necesar de tehnicitate şi pregătire prevăzute în indicatoarele tarifare de calificare şi, respectiv, de fişa postului, utilizate în unitate, precum şi de cerinţele de formare profesională, de adaptarea şi experienţa în muncă.
(4) Adaosurile la salariul de bază, precum şi alte drepturi de natură salarială vor fi convenite prin contractele colective de muncă la nivelul unităţii.
(5) Pentru locurile de muncă şi activităţile cu condiţii diferite de cele normale, potrivit normelor de protecţie a muncii în vigoare, se acordă sporuri la salariul de bază.
(6) Salariul este confidenţial. Acest caracter este respectat atât de angajator, cât şi de angajat.
(7) În scopul promovării intereselor şi apărării drepturilor angajaţilor, confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul.
Art. 43. - (1) Formele de salarizare ce se pot aplica sunt următoarele:
a) în regie;
b) în acord;
c) pe bază de tarif sau cotă procentuală din veniturile realizate;
d) alte forme specifice unităţii.
(2) Formele de salarizare ce urmează să se aplice se stabilesc prin contractele colective de muncă la nivel de unitate.
Art. 44. - (1) Prin contractele colective de muncă la nivel de unitate se vor stabili criteriile şi condiţiile de constituire şi acordare a premiilor.
(2) Cota de constituire a fondului de premiere a angajaţilor se stabileşte între 5% şi 10% din fondul de salarii realizat.
(3) În funcţie de posibilităţile economico-financiare, unităţile pot acorda la sfârşitul anului un premiu anual din fondul de salarii. Criteriile de acordare se vor stabili la nivel de unitate.
Art. 45. - (1) Sporurile la salariul de bază ce pot fi acordate în funcţie de condiţiile existente la locul de muncă sunt:
a) sporuri pentru condiţii deosebite de muncă:
- condiţii grele de muncă, minimum 10%,
- condiţii periculoase, minimum 10%,
- condiţii penibile, minimum 25%,
- condiţii nocive, minimum 10%,
- sporuri specifice pentru lucrul în subteran, în abataje, în construcţii şi amenajări hidroenergetice, de adâncime etc.;
b) spor de şantier (condiţiile de acordare se stabilesc prin contractele colective de muncă la nivel de unitate) minimum 5 RON pentru zilele efectiv lucrate - acolo unde este negociat - în cazul în care nu este inclus în salariul tarifar negociat;
c) spor pentru exercitarea şi a atribuţiilor aferente unei alte funcţii, până la 50% din salariul de bază minim al funcţiei ale cărei atribuţii sunt îndeplinite;
d) spor pentru vechimea în muncă (tranşele de vechime şi cuantumurile se stabilesc prin contractele de muncă la nivelul unităţii); sporul minim ce se acordă este de 5%, începând cu vechimea de 3 ani, şi de 25% la o vechime de peste 20 de ani, în cazul în care acesta nu este inclus în salariul tarifar negociat;
e) spor pentru lucrul în timpul nopţii, 25%;
f) spor pentru ore suplimentare prestate peste programul normal de lucru convenit la nivel de unitate până la 100%, dar nu mai puţin de 75% din salariul de bază, pentru aceste ore;
g) spor pentru orele lucrate sistematic peste programul normal, maximum 25% din salariul de bază.
(2) Prin contractele colective de muncă la nivel de unitate pot fi negociate şi alte categorii de sporuri, precum sporul pentru folosirea unei limbi străine, dacă aceasta nu este cuprinsă în obligaţiile postului.
(3) Criteriile de acordare a sporurilor se stabilesc prin contractele colective de muncă la nivel de unitate.
(4) Sporurile se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, în condiţiile pentru care au fost stabilite.
(5) Persoanele care desfăşoară activităţi în condiţii deosebite, grele, nocive sau periculoase, în şantiere de construcţii, ateliere, laboratoare, staţii de betoane şi prefabricate, vor beneficia de prevederile Legii nr. 19/2000 şi ale H.G. nr. 261/8.03.2001.
Nominalizarea locurilor de muncă care generează acordarea acestor drepturi se va face de către părţi, iar tabelul cu persoanele ce activează în aceste locuri de muncă, actualizat semestrial, va face obiectul unor acte adiţionale la contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.
Art. 46. - (1) Angajatorul va asigura condiţiile necesare realizării de către fiecare angajat a sarcinilor ce îi revin în cadrul programului zilnic de muncă stabilit.
(2) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, parţial sau total, condiţiile necesare realizării sarcinilor de serviciu, el este obligat să plătească salariul de bază pentru timpul cât lucrul a fost întrerupt.
(3) În cazuri excepţionale, când din motive tehnice sau alte motive activitatea a fost întreruptă, angajaţii vor primi 75% din salariul de bază individual avut, cu condiţia ca încetarea lucrului să nu se fi produs din vina lor şi dacă în tot acest timp au rămas la dispoziţia unităţii. Prin negocieri la nivelul unităţii se va stabili concret modul de realizare a prevederii de a rămâne la dispoziţia unităţii: angajaţii vor fi prezenţi în incinta unităţii, în aşteptarea reluării activităţii, sau vor rămâne la domiciliu, de unde să poată fi convocaţi de unitate.
(4) În cazurile menţionate la alin. (3), angajaţii beneficiază şi de celelalte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situaţii.
Art. 47. - Plata salariilor se face periodic, la datele ce se stabilesc prin contractele colective de muncă la nivelul unităţii.
Art. 48. - (1) Toate drepturile băneşti cuvenite angajaţilor vor fi plătite înaintea oricăror obligaţii financiare ale unităţii.
(2) În caz de faliment sau lichidare judiciară a unităţii, angajaţii au calitatea de creditori privilegiaţi, iar drepturile lor băneşti constituie creanţe prioritare, urmând să fie plătite integral înainte de revendicările celorlalţi creditori.
Art. 49. - Angajatorii ţin evidenţele în care se menţionează activitatea desfăşurată şi drepturile de care au beneficiat angajaţii în baza contractelor individuale de muncă şi eliberează, la cerere, dovezi şi o scurtă caracterizare privitoare la activitatea desfăşurată (scrisoare de recomandare).
Art. 50. - Salariul minim brut de bază pe ramura de construcţii se fixează la 570 RON/lună cu aplicabilitate de la data înregistrării, pentru un program de lucru de 170 de ore/lună, adică 3,353 RON/oră.
Art. 51. - Angajatorul va asigura indexarea-compensarea salariilor individuale la data şi în condiţiile stabilite prin reglementările legale sau prin negociere, în funcţie de posibilităţile financiare.
Art. 52. - (1) Pentru perioada de întrerupere a lucrului din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, acolo unde nu pot fi luate măsuri de continuare a activităţii pe timpul iernii se vor aplica prevederile art. 13 al Legii nr. 215/22.12.1997 privind societăţile comerciale din ramura de construcţii care au aderat şi au cotizat la Casa Socială a Constructorilor.
(2) În vederea aplicării în bune condiţii a prevederilor Legii nr. 215/22.12.1997, având drept scop asigurarea unei protecţii reale pentru angajaţii care îşi întrerup activitatea în condiţiile prevederilor alin. (1), părţile se angajează la îndeplinirea următoarelor îndatoriri:
a) angajaţii să achite lunar cota de 1% din salariul de bază brut de încadrare în contul Casei Sociale a Constructorilor;
b) angajatorii specificaţi la alin. (1) să asigure constituirea cotei de 1,5% din valoarea producţiei realizate şi încasate lunar şi virarea lunară a acesteia în contul Casei Sociale a Constructorilor, inclusiv virarea sumelor restante provenite din valoarea producţiei realizate şi nedecontate la termen;
c) în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate să fie stipulate obligaţiile părţilor contractante de a urmări lunar îndeplinirea îndatoririlor prevăzute la pct. a) şi b), precum şi măsurile în cazul neîndeplinirii acestora;
d) părţile contractante se angajează să întreprindă în comun măsuri în vederea modificării Legii nr. 215/22.12.1997, în sensul eficientizării acesteia.
(3) Pentru societăţile comerciale care au aderat la Casa Socială a Constructorilor, anual, în cursul trimestrului IV, reprezentanţii partenerilor sociali semnatari ai contractului colectiv de muncă la nivel de unitate vor conveni politica de asigurare a protecţiei sociale a angajaţilor pe perioada de reducere a activităţii, prin aplicarea prevederilor Legii nr. 215/1997 sau/şi ale Legii nr. 76/2002, în funcţie de situaţia economico-financiară a societăţii.
(4) Pentru societăţile comerciale care nu au aderat la Casa Socială a Constructorilor pentru protecţia socială a angajaţilor în perioada întreruperii activităţii din cauza timpului friguros se vor aplica prevederile Codului muncii şi ale Legii nr. 76/2002.