avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA extracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA extracomunitar

Ofer consultanta unei firme din Elvetia (tara non-UE) pentru niste probleme pe care le are in calitate de actionar la o firma din Romania. Urmeaza sa facturez serviciile catre firma din Elvetia, in Euro.
Cum procedez? Cu TVA (eu sunt platitoare de TVA)? Trebuie sa solicit vreun document firmei elvetiene?
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 07:20, 12 Iunie 2009
Factura se emite fara TVA, tocmai pt ca e tara non-UE, indiferent daca va emite sau nu cod valabil de TVA.
Multumesc pentru raspuns.
Problema e un pic mai complicata de atat: eu am contract cu firma din Romania la care este actionar majoritar firma din Elvetia. Practic, consultanta o ofer firmei din Romania, insa platitorul va fi firma din Elvetia (care vrea sa faca plata in beneficiul firmei romanesti si care bineinteles vrea sa isi deduca cumva cheltuiala).
Exista vreo formula astfel incat sa evit creditarea firmei romanesti (care nu are niciun fel de lichiditati) de catre societatea elvetiana si apoi sa primesc eu banii direct de la firma cu care am contractat, cea romana?
incercati un acord trilateral ..si anume Dmv facturati firma din Romania si cei din Elvetia va fac plata in numele firmei din Romania
Faptul ca aveti contract cu firma din Romania, serviciile sunt prestate tot pt firma din RO - trebuie sa facturati firma din Romania.
Despre plata , aceasta poate sa o faca oricine, cf Codului civil, mai ales ca sunt legati - persoane afiliate(o societate cu detinere la o alta societate).

In acest caz, emiteti factura catre firma din RO, cu TVA.
Daca am inteles bine, eu emit factura in euro, pentru firma din Romania, o transmit in Elvetia, iar firma de acolo va face plata prin OP in baza acestei facturi. E ok asa? Oare cum va folosi in contabilitate firma elvetiana factura emisa de mine, cu TVA cu tot? Sau, daca nu o foloseste - fiind emisa pentru firma din Romania - ce document justifica pentru firma din Elvetia efectuarea platii?

Multumesc mult pentru raspunsuri si scuze de insistenta, dar sigur ca imi scapa ceva .

Alte discuții în legătură

Tva aferent serviciilor prestate de o firma romaneasca unei firme din elvetia violeta radulescu violeta radulescu buna ziua, O firma din Romania presteaza servicii pentru o firma din Elvetia. Firma din Elvetia nu are reprezentanta in RO. Locul prestarii este in RO. Ma ... (vezi toată discuția)
Aplicarea conventiei asupra dublei impuneri romania - elvetia Lancer Lancer Buna. Urmeaza sa semnez un contract de munca printr-o agentie de recrutare. Una dintre specificatiile care mi-au atras atentia suna cam asa: \"tax will be ... (vezi toată discuția)
Se factureaza tva clientilor externi intra sau extracomunitari ? Corsin Corsin Firma mea executa lucrari de consultanta tehnica pentru clienti din UE dar si din Elvetia sau alte state non-CE In facturile cele emit acestor clienti ... (vezi toată discuția)