avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Modificarea cuantumului obiectului cererii de chemare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Modificarea cuantumului obiectului cererii de chemare in judecata

La o asociatie de proprietari avem un proprietar actionat in instanta pentru o anumita suma de lei reprezentand debite la intretinere si penalitati aferente. Acesta pe parcursul derularii procesului a achitat doar un sfert din aceasta suma. In data de 28 februarie asociatia a primit citatie pentru a se prezenta la proces. De la data depunerii cererii de chemare in judecata s-au mai acumulat niste restante pentru aceast proprietar. Se poate ca in ziua procesului asociatia sa depuna o intampinare la cererea de chemare in judecata in care sa explice ca paratul a platit o parte din datorie dar a acumulat noi datorii fata de ce s-a cerut in cerere? sau cum se poate proceda?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:49, 25 Ianuarie 2015
Se face o cerere modificatoare in care scrieti ca a achitat suma de ...., s-a mai adaugat suma de ...., drept urmare suma solicitata la plata este de ..... Depuneti si documentele justificative, tabele, chitante etc.
exista un model de cerere? asa se numeste?
Reclamanta asociatia de proprietari poate prin intampinare/cerere modificatoare sa invedereze instantei succesiunea faptelor ,respectiv pe de o parte achitarea partiala a debitului pentru care initial a fost formulata actiunea cat si aspectul acumularii altor sume cu titlu de restanta pe parcursul judecatii
Urmeaza sa se depuna lista de intretinere cu ulmul debit in sarcina partii reclamate
În primul rând, contrar celor scrise mai sus de ynocentta, dvs., în calitate de reclamant, nu puteți depune întâmpinare. Acest act este depus de către pârât.

Ca regulă generală, reclamantul își poate modica cererea de chemare în judecată până la primul termen la care este legal citat. După acest termen, modificarea cererii se poate face doar cu acordul expres al celorlalte părți.

Dvs. modificați cuantumul obiectului cererii de chemare în judecată, situație în care nu este obligatoriu să depuneți o cerere scrisă la dosar. Mărirea sau micșorarea cuantumului obiectului cererii se face și verbal, în ședință. Puteți citi mai jos prevederea legală din Codul de procedură civilă.
Articolul 204
Modificarea cererii de chemare în judecată
(1) Reclamantul poate să-şi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
(2) Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece în încheierea de şedinţă declaraţiile verbale făcute în instanţă când:
1. se îndreaptă greşelile materiale din cuprinsul cererii;
2. reclamantul măreşte sau micşorează cuantumul obiectului cererii;
3. se solicită contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit în cursul procesului;
4. se înlocuieşte o cerere în constatare printr-o cerere în realizarea dreptului sau invers, atunci când cererea în constatare este admisibilă.
(3) Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părţilor.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamant pt fond ordonanta presedintiala akmerkez akmerkez Buna ziua!Am restanta la intretinere si am primit o citatie in care asociatia de propr.este reclamant pentru Fond-ordonanta presedintiala.Ce inseamna asta?Ce ... (vezi toată discuția)
Sistare apa calda andreeag0121 andreeag0121 Buna ziua, in data de 9.10.2015 am avut surpriza anuala de sistare a apei calde. Nu mi-am facut griji, se intampla in fiecare an cam in aceeasi perioada dar in ... (vezi toată discuția)
Dosar instanta rau platnici merepere merepere buna ziua. in iunie 2013 am trimis in instanta dosare pentru rau platnici la intretinere. ieri am primit de la judecatorie o adresa prin care mi se cere ca in ... (vezi toată discuția)